Het is gebleken dat de geuren in onze omgeving een diepgaand effect kunnen hebben op hoe we voedsel waarnemen. Wanneer mensen bijvoorbeeld worden blootgesteld aan een sterke geur zoals knoflook of ui voordat ze gaan eten, zullen ze overige smaken in het eten beter opmerken dan iemand die niet vooraf aan die geur is blootgesteld. Naast het beïnvloeden van onze perceptie van smaak, kunnen geuren ook van invloed zijn op hoeveel we eten. Ruik je het eten, dan voel je je sneller vol. Zoveel invloed heeft geur op smaak! 

zoveel invloed heeft geur op smaak

Wist je dat… 

Een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Californië ontdekte dat mensen die hun reukvermogen verloren hadden, meer kans hadden om aan te komen dan degenen die hun reukvermogen niet verloren hadden.

 

 

 

 

 

Het verband tussen geur en smaak

De relatie tussen geur en smaak is ingewikkeld. Er is beweerd dat geur en smaak met elkaar verweven zijn, waarbij de reukzin noodzakelijk is voor de perceptie van smaak. De receptoren in onze neus kunnen moleculen detecteren van stoffen als eten, drinken en parfum. Ze sturen berichten naar onze hersenen die ons vervolgens vertellen of ze de geur of smaak wel of niet lekker vinden.

Dit betekent dat we zonder reukvermogen vrijwel niets zouden kunnen proeven. De twee zintuigen werken ook op andere manieren samen. Als we bijvoorbeeld voedsel met een sterke geur eten, hebben ze vaak een effect op onze speekselproductie (waardoor we gaan kwijlen) en maagzuurproductie (waardoor we honger krijgen). Doet je neus het niet, dan heb je dus minder vaak een vol gevoel, waardoor je blijft eten. 

Zoet of zuur

Zoetheid en zuurheid zijn sensaties die worden waargenomen door de smaakpapillen op je tong. De zoete receptoren bevinden zich op de punt, terwijl de zure receptoren zich achter op je tong bevinden. De zoetheid van een voedingsmiddel wordt bepaald door het aantal suikermoleculen dat het bevat, terwijl de zuurheid wordt bepaald door het aantal zuurmoleculen dat het bevat. Hoe meer suiker of zuur, hoe sterker het gevoel van zoetheid en zuurheid zal zijn. Logisch!

DIY pallet testen

De smaakpapillen op je tong zijn gevoelig voor vijf basissmaken: zoet, zuur, zout, bitter en umami. Je tong kan de verschillende smaken waarnemen omdat hij smaakpapillen heeft die receptoren bevatten voor elk van deze smaken. Dit is de reden waarom mensen verschillende smaken hebben in eten. Zoet is de meest voorkomende smaak die mensen kunnen waarnemen. Het is ook het meest ingewikkeld om te begrijpen, omdat er veel stoffen zijn die als zoet kunnen worden beschouwd. Een manier om je smaakpapillen te testen, is door hetzelfde voedsel op deze plekken op de tong te leggen. Je zult merken dat je steeds nieuwe smaken ontdekt als je dit doet.

lekkere hapjes leren maken

Wil jij lekkere hapjes leren maken onder het toezicht van een ervaren chef-kok? Dat kan! Bij KEUKENvuur bieden wij namelijk verschillende kookworkshops aan, waarin je op unieke manieren leert om ingrediënten om te toveren tot heerlijke gerechten. Benieuwd naar meer informatie over kookworkshops? Lees hier verder of neem contact met ons op voor een kookworkshop op maat! 

 

Laat een reactie achter