zomerwild wild voor in de zon

Normaal gesproken wordt wild gegeten wanneer de bladeren geel kleuren en al bijna van de bomen vallen, of wanneer er een goed pak sneeuw ligt. Wat veel mensen echter niet weten is dat je ook in de zomer kunt genieten van wild. Niet alleen is er in de zomer volop wild verkrijgbaar, sommige soorten wild zijn in de zomer zelfs op z’n best!

Soorten wild

Traditioneel denk je bij wild al snel aan fazanten, patrijzen, herten en wilde zwijnen. Deze soorten wild worden vaak in het najaar geschoten en gegeten. Weliswaar kan je deze soorten ook in de diepvries krijgen, maar dan zijn ze vaak lang niet zo lekker.

Voor de echte wildliefhebber is er naast het traditionele wild echter ook volop zomerwild te vinden!

Reebok

De reebok is het volwassen mannetje van de ree. Omdat de reeënpopulatie in Nederland nog altijd flink toeneemt wordt er volop gejaagd en is er genoeg reevlees beschikbaar. Het vlees is mals en sappig en smaakt anders dan traditioneel wild. Dit komt omdat de reeën in de periode dat ze geschoten worden andere gewassen eten dan wild dat in de winter wordt geschoten.

Damhert

Net als de reebok is het damhert een hertensoort. Damherten zijn iets groter dan reeën en hebben een iets kruidigere smaak. Ze zijn perfect om te stoven en het liefst bak je deze niet bruin, want dan zijn ze veel minder mals.

Wilde eend

Hoewel de wilde eend ook in het najaar geschoten wordt is deze in de maanden augustus en september vaak op zijn best. Het vlees van de wild eend is donkerrood en met name de wilde eend die in de zomer wordt geschoten is lekker mager. Het voordeel is dat je eend op verschillende manieren kunt bereiden. Dit zomerwild smaakt erg goed in combinatie met een saus op basis van vruchten of een compote.

Wild uit het buitenland

Waar we vroeger vooral wild uit Nederland aten, is tegenwoordig ook volop tropisch wild verkrijbaar. Wanneer het in Nederland zomer is, is het ergens anders op de wereld winter. Weer ergens anders is het lente of herfst en door de import kan je het hele jaar door wild eten uit alle seizoenen. Maar waar moet je aan denken bij wild uit het buitenland?

Eigenlijk is het vrij eenvoudig: het meeste wild dat uit het buitenland komt kennen we eigenlijk al. Het wild dat in Nederland geschoten wordt komt vaak bij jagers of restaurants op de borden terecht. Het wild dat door consumenten wordt gekocht komt vaker uit het buitenland.

Voor de echte liefhebber is er echter ook wat exotisch zomerwild beschikbaar. Wat dacht je van blesbok, wildebeest, zebra of kangoeroe? Hoewel je dit wild meestal niet in de supermarkt of bij de slager kunt krijgen, loont het wel om eens te gaan eten in een restaurant waar ze dit wel serveren.

Zomerwild wild voor in de zon

Meer wild? Check dan de wildkalender van Kokswereld of bekijk onze receptendatabase!

Lees ook

Je kunt echt lekker koken zonder zout
Het jachtseizoen is weer open
Uienschillen het goud van de toekomst?

Halal kookworkshop organiseren

Laat een reactie achter