Koken zonder zout is voor sommigen een uitdaging, maar met het juiste recept en een beetje gewenning kan het. Je moet gewoon creatief worden en alternatieven vinden om de smaak van zout na te bootsen, zonder er ziek van te worden! Geen idee waar je moet beginnen, omdat je eigenlijk altijd wel met zout kookt? Geen zorgen! Bij KEUKENvuur bieden wij namelijk een kookworkshop koken zonder zout aan, om het koken zonder zout eenvoudiger te maken. Waarom koken zonder of met minder zout belangrijk is? Dat ontdek je in dit artikel! 

Zo leer je om te koken zonder zout 5 kruiden keuken

Koken zonder fratsen

Door het gebrek aan zout kan het eten flauw smaken, maar het kan het ook smaakvoller maken. Dit is vooral afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt. Kies je voor smaakvolle ingrediënten en gebruik je geen zout, dan wordt de natuurlijke smaak niet verstoord door zout. Gebruik je geen zout, maar ga je af op de natuurlijke smaak van de ingrediënten die je kiest dan ben je aan het koken zonder fratsen! Dit is niet alleen heel lekker, maar ook veel gezonder voor je. 

Koken zonder zout maar met kruiden 

Waarom zout dan zo gevaarlijk is? Zout is essentieel voor ons lichaam om de waterhuishouding op peil te houden en de bloeddruk te reguleren. Het helpt ons ook om voedsel beter te proeven. Te veel zout kan echter leiden tot hoge bloeddruk, wat weer kan leiden tot hartaandoeningen en beroertes. Aan de andere kant heeft je lichaam zout nodig om goed te kunnen functioneren. Het helpt, als je het met mate neemt, bij het reguleren van de bloeddruk en de waterhuishouding. Zout helpt ook om een gezond brein en zenuwstelsel te behouden, evenals een gezond spijsverteringsstelsel. 

Heb je echter al last van hartproblemen, nierproblemen of een te hoge bloeddruk? Dan is het slim om zout juist te vermijden. Voor deze mensen is het belangrijk om een zoutarm of zoutvrij dieet aan te nemen. Maar hoe leer je om te koken zonder zout terwijl het eten toch smaakvol en gezond blijft. Door bijvoorbeeld met specifieke kruiden te koken in plaats van zout kun je veel smaak toevoegen. 

Voor welke kruiden kies je dan?

Er zijn veel kruiden die als zoutvervanger kunnen worden gebruikt. Sommige zijn echter populairder dan andere. Een van de meest populaire kruiden is selderij. Het heeft een zoute smaak en wordt vaak gebruikt in soepen, salades en andere gerechten die een zoute smaak nodig hebben om de smaak te versterken. Het heeft ook een ontstekingsremmend effect op het lichaam, waardoor het goed is voor mensen die lijden aan artritis en jicht.

Ben je benieuwd naar meer manieren waarop je kunt koken zonder zout? Boek nu een kookworkshop bij KEUKENvuur en ga aan de slag met koken zonder zout. Wij beloven je dat je na de kookworkshop vol met inspiratie zit om thuis te experimenteren met verse ingrediënten, kruiden en bereidingswijzen. Neem nu contact met ons op voor meer informatie over onze kookworkshops of bekijk een overzicht van alle kookworkshops als je het koken zonder zout niet ziet zitten. 

 

Laat een reactie achter