Een goed koksmes is een geschenk in elke keuken, maar hoe kies je het beste koksmes? Je hebt keuze uit verschillende soorten messen en elk mes snijd anders en heeft op een specifieke manier onderhoud nodig. Zo mag je het ene koksmes bijvoorbeeld wel in de vaatwasser plaatsen, maar het andere mes weer niet. Geen zorgen, want in dit artikel ontdek je hoe je het beste koksmes voor thuis kiest. 

het beste koksmes (1)

Wat is een goed koksmes? 

Een goed koksmes moet op zijn minst scherp zijn en lekker in de hand liggen. Of je voor een groot of klein koksmes kiest is echter afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en van wat je gaat snijden. Dit zijn de meest belangrijke koksmessen die je kunt vinden op een rij: 

  • Santoku: het meest gebruikte mes in de Japanse keuken. Dit mes is geschikt voor 3 doeleinden: snijden, hakken en fileren. Santoku messen lijken op koksmessen, maar zijn minder zwaar en korter dan een Europees koksmes.
  • Groentemes: een klein mesje van 9 tot 12 centimeter met een spitse punt. Dit mesje wordt meestal gebruikt voor het snijden van groenten en fruit. 
  • Vleesmes: heeft een lemmet dat van onder naar boven ongeveer een gelijke dikte heeft. Hierdoor is het makkelijker om gelijke plakken te snijden. 
  • Fileermes: met dit mes kun je heel precies snijden. Het lemmet is flexibel en is in verschillende maten verkrijgbaar. 
  • Uitbeenmes: met dit mes kun je zoveel mogelijk vlees tussen bot uit te snijden. Dit mes doet een beetje denken aan een fileermes, maar heeft geen flexibel lemmet. 
  • Superslicer: een superslicer lijkt op een broodmes, maar is geschikt voor verschillende doeleinden. Zo kun je er niet alleen brood, maar ook tomaten mee snijden. 
  • Hak- of groentenbijl: een groentenbijl lijkt op een hakbijl, maar is dunner en scherper. Met deze bijlen kun je ingrediënten fijnhakken of kruiden klein snijden. 

 

Het juiste koksmes kiezen 

Wil je dus het juiste koksmes kiezen voor in jouw keuken, dan moet je je afvragen wat je het meeste in de keuken doet. Ben je vooral bezig met verse ingrediënten klein snijden of gebruik je alleen een mes om vlees te bereiden? Waarschijnlijk voer je verschillende handelingen uit in de keuken en daarom is het slim om niet één, maar meerdere messen in huis te halen. Een messenset is in dit geval meestal de goedkoopste optie. Let vooral goed op de kwaliteit en lees tevoren over hoe je de messen moet onderhouden om erachter te komen of een koksmes of kokmessen set goed bij jou past. 

Koksmessen in een set

Koksmessen in een set zijn handig, omdat je verschillende maten en designs in één keer ontvangt. Wil je zeker weten dat de messenset aan jouw verwachtingen voldoet? Laat je dan adviseren door de verkoper van de messen of ga zelf op onderzoek uit door recensies door te lezen. Vaak is dit de beste manier om online te bepalen welke messen goed zijn en welke messen niet goed zijn. Let altijd op de prijs van de messen. Een goed koksmes kost bijvoorbeeld al tussen de € 50 en € 100. Is een volledige messenset dus minder dan dit bedrag waard, dan moet je je afvragen of de kwaliteit wel optimaal is. 

Leren koken met echte koksmessen? Boek nu een kookworkshop bij KEUKENvuur en leer snijtechnieken van de chef! 

 

Laat een reactie achter