Milieubewust koken krijgt steeds meer aandacht in Nederland. Zo zijn de meeste supermarkten bijvoorbeeld gestopt met het weggeven van plastic zakjes voor het wegen en meenemen van groenten en fruit. Er zit tegenwoordig statiegeld op blikjes drinken en sommige supermarkten geven groenten en fruit weg om kinderen te helpen met wennen aan gezond eten. Dat zorgt er bovendien voor dat er minder wordt weggegooid. Dit is hoe je zero waste koken naar je eigen keuken brengt. 

Zero waste koken

Zero waste koken met makkelijke recepten

Zero waste koken is eenvoudiger dan je denkt, maar er gaat wat voorbereiding aan vooraf. Meten = weten en als je precies weet wat je in huis moet halen voor een maaltijd, dan ga je met een gericht plan naar de supermarkt en haal je niet teveel in huis. Om zo min mogelijk te verspillen haal je kruiden pas in huis op het moment dat je ze nodig hebt. Heb je helemaal niets op voorraad, dan zorg je er op deze manier voor dat je inzichtelijk maakt welke kruiden je op een regelmatige basis gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je geen kruiden inslaat die je niet gebruikt, waardoor je nóg minder verspilt.

Ben je op zoek naar makkelijke, maar lekkere recepten die je thuis kunt volgen? Bekijk dan hier een verzameling van onze lekkerste voorgerechten, hoofdgerechten, nagerechten én tussendoortjes.  

Koken met ingrediënten in huis

Begin je vandaag met zero waste koken, dan begin je eerst met de ingrediënten die je al in huis hebt. Kijk eens in de koelkast en in de vriezer om erachter te komen wat je al in huis hebt en wat je kunt gebruiken. Leveren de ingrediënten zelf geen inspiratie op? Dan kun je de ingrediënten die je hebt gebruiken om naar een lekker recept te zoeken. Ook als je bijna niets in huis hebt is het goed mogelijk dat je toch een lekkere maaltijd kunt maken. Zo hebben de meeste mensen pasta of rijst op voorraad, en daar kom je al een heel eind mee! 

Koken met verse ingrediënten

Zero waste koken is niet alleen rekening houden met hoeveel je koopt, maar ook met wat je koopt. Ga liever voor verse ingrediënten in plaats van verpakte ingrediënten. Koop je bijvoorbeeld een verpakt bakje tomaten en gebruik je tomaten niet vaak, dan is de kans groot dat je de helft weg moet gooien. In dit geval kies je liever voor enkele tomaten, zodat je alleen meeneemt wat je écht gebruikt. Hiernaast is het goed om te weten hoe je ingrediënten het beste bewaard. 

  • bewaar bladgroenten op een koele en donkere plek, zoals de groentela in je koelkast. Die zit er niet voor niets en is de beste plek voor het bewaren van groenten als spinazie, sla en andijvie. Koolsoorten kun je ook in de groentela bewaren. Denk bijvoorbeeld aan bloemkool of broccoli. 
  • bewaar vruchtgroenten buiten de koelkast in een bak of schaal, zonder hier fruit aan toe te voegen. Vruchtgroenten zijn groenten als komkommer, aubergine, paprika, tomaat, courgette en avocado. 
  • bewaar frambozen, aardbeien en bosvruchten ongewassen in de koelkast. 
  • bewaar bananen, appels, mango, papaja en citrusvruchten buiten de koelkast.   
  • kruiden in bakjes of potjes kun je het beste in een keukenkastje bewaren. 
  • bewaar brood op een donkere plek, maar niet in de koelkast of vriezer. De kou droogt het brood namelijk uit. 

 

Wij hopen dat je met deze tips op weg kunt met zero waste koken. Ben je een beginnende chef en wil je leren hoe je het beste met verse ingrediënten omgaat? Boek dan nu een kookworkshop naar keuze en leer koken met begeleiding van een ervaren chef-kok!

Laat een reactie achter