Ga je aan de slag met zelf Beurre blanc maken? Beurre Blanc is een saus die wordt gemaakt door koude boter in een reductie van Noilly prat, sjalotjes, laurier, room en droge witte wijn te kloppen. Sommige mensen gebruiken de beurre blanc als dipsaus voor zeevruchten. Anderen gebruiken het als saus voor bij vis, groenten of kip. De saus kan ook gebruikt worden in andere recepten zoals soufflés of eiergerechten. Kortom: als je het maken van de Beurre blanc onder de knie hebt dan kun je alle kanten op! 

zelf beurre blanc maken

Beurre blanc saus recept 

Om Beurre blanc te maken kun je met verschillende recepten spelen, maar voor de basis heb je een paar essentiële ingrediënten nodig. 

  • 10 sjalotjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 0,5 dl droge witte wijn
  • 5 dl Noilly Prat
  • 5 dl room
  • zout naar smaak
  • Blokjes koude roomboter om e binden

 

Begin met het pellen en snijden van de sjalotjes en het spoelen van de laurier. Doe deze laurier en sjalotten samen met de Noilly prat in een sauspan en breng het geheel aan de kook. Als de helft is ingekookt dan zeef je de sjalotten en de laurier uit de pan. Voeg nu de room aan het geheel toe en laat het goedje opnieuw inkoken tot de helft van de vloeistof over is. Doe nu klontje voor klontje de koude boter erbij en breng het op smaak met zout. Bewaar de Beurre blanc in een thermoskan zodat de saus op temperatuur blijft. 

Hoe lang kan ik Beurre blanc bewaren? 

Je kunt Beurre blanc niet lang bewaren. Je gebruikt de saus terwijl deze nog warm is en je kunt de saus niet opnieuw opwarmen. Doe je dit wel dan is de kans groot dat de saus gaat schiften. Door room aan de saus toe te voegen is de kans op schiften kleiner, maar niet geheel zonder risico. Kies er daarom voor om de saus niet op te warmen, maar het direct na het maken te serveren.  

Welke boter moet ik kiezen? 

Reductie is een kooktechniek die je gebruikt om een saus te maken. Bijvoorbeeld door vocht uit room te laten verdampen of specifieke ingrediënten in vloeistof te laten inkoken. Op die manier blijft er minder vocht over waardoor de saus dikker wordt. Reduceren doe je meestal met een pan zonder deksel, omdat het vocht hierdoor sneller uit een mengsel verdwijnt. 

Ontdek de Franse keuken bij KEUKENvuur

Vind je het lastig om op basis van een recept te leren hoe je een saus moet maken, dan kun je er ook voor kiezen om een kookworkshop te boeken! Met onze Franse kookworkshop introduceren wij je aan interessante gerechten uit de Franse keuken. Ga bijvoorbeeld aan de slag met het zelf maken van Beurre Blanc en geniet na de maaltijd van zelfgemaakte Macrons. Benieuwd naar de mogelijkheden van een Franse kookworkshop bij KEUKENvuur in Utrecht? Neem direct contact met ons op voor meer informatie! 

 

 

 

Laat een reactie achter