Zeewier het nieuwe superfood is in Aziatische landen als Japan en Korea al jarenlang een populaire voedingsbron. In Europa kennen we het vooral van natuurplassen, de zee en natuurlijk van sushi. Écht koken met zeewier doen we nog niet, al komt daar komt langzaamaan wel verandering in.

Is zeewier het nieuwe superfood?

Zeewier bevat veel mineralen en vitaminen. Jodium, calcium, vitamine C en E. Bijzonder is echter het hoge gehalte eiwit. Sommige zeewiersoorten bestaan voor wel 30% uit eiwitten. Dit is net zoveel als kipfilet of een lekkerbekje. Zeewier als voedsel wordt dan ook populairder. In Zeeland is zelfs een zeewierkwekerij van start gegaan.

Zelf koken met zeewier: 3 tips.

Wil je zelf aan de slag met zeewier? Check onze handige tips voor het beste resultaat:

  1. Begin makkelijk en gebruik zeewier als garnering of kleine toevoeging. Een salade die je altijd maakt en waaraan je een klein beetje zeewier toevoegt heb je zo klaar. Bovendien scheelt het rare blikken en moeilijk etende kinderen als je niet direct een bord vol zeewier op tafel zet.
  2. In de supermarkt kan je tegenwoordig zeewier kopen, maar meestal is dit nog beperkt. Vaak kan je alleen nori-vellen haren of is het zeewier erg duur. Er zijn echter ook websites waar je zeewier kunt bestellen. Hier is het aanbod veel groter en zijn de prijzen soms beter.
  3. Leer een makkelijk recept met zeewier. Inspiratie nodig? Wat dacht je van deze heerlijke tonijn met ras-el-hanout kruiden en chuka-wakame-salade met limoenmayonaise? In een handomdraai klaar en zowel lekker als gezond. Weet je écht niet wat je wilt koken, maar wil je toch zeewier gebruiken? Dan kan je altijd nog voor sushi kiezen.

Je gebruikt meer zeewier dan je denkt!

Zeewier is multifunctioneel en wordt voor veel dingen gebruikt. Wist je dat onderzoekers van de Universiteit van Wageningen biogas maken van zeewier? En wat dacht je van talloze huidverzorgingsproducten en andere beautyproducten? Ook zijn er veel saunabehandelingen, huidpakkingen en andere wellness diensten die gebruik maken van de werking van zeewier.

Sushi blijft voorlopig dé zeewierkoning.

De meest populaire toepassing blijft voorlopig sushi. Een bekende studie naar zeewier schat dat 20% van de zeewierindustrie bestaat uit de productie van nori-vellen. Volgens dezelfde studie komt dit neer op zo’n 2,4 miljoen ton zeewier!

Bij Keukenvuur snappen we dat sushi zo populair is. Wie houdt er immers niet van sushi? Het gerecht is volledig naar je eigen smaak aan te passen, relatief gezond, ideaal als fingerfood en perfect voor feestjes. Bovendien maak je in een handomdraai een vegetarische of veganistische variant en is sushi meestal gluten- en lactosevrij. Geen problemen met bijzondere diëten dus.

Sushi maken kan echter ook lastig zijn. De rijst plakt teveel of te weinig, de vellen scheuren of het rollen lukt niet goed. Wil je zelf sushi maken en écht goed leren hoe het moet? Kom dan langs bij de sushi- en sashimi-workshop van Keukenvuur. Hier ga je drie uur lang aan de slag met het maken (en eten) van sushi. Na afloop kan je bovendien met zelfvertrouwen sushi maken in je eigen keuken!

Lees ook

Teambuilding 2.0
De kunst van het marineren
Alles over het bouwen van een zonneoven
Proost vanuit de ruimte

Laat een reactie achter