Het is weer zomer, dat betekent warm weer en veel gezellige barbecues. Bij zo’n barbecues mag een lekkere wijn natuurlijk niet ontbreken. Maar welke wijnen zijn geschikt voor een barbecue? We beantwoorden het hieronder!

Er worden veel etenswaren op de barbecue gelegd, in dit artikel gaan we het hebben over onze favoriete wijn om te combineren met spareribs, rundvlees, kip, vis en nog veel meer!

Wijnen voor rundvlees van de barbecue

Zoals je waarschijnlijk weet heeft rundvlees een stevige structuur en smaak. Het is dan ook aan te raden om rundvlees te combineren met een volle rode wijn; denk hierbij bijvoorbeeld aan een Cabernet, Merlot of Sauvignon.

Kip van de barbecue

Kip heeft een lichtere en subtielere smaak. We raden daarom ook aan om een lichte en fruitige rode wijn of volle witte wijn te serveren bij kip op de barbecue. Een Chardonnay of Viognier zijn perfect om te combineren met kip op de barbecue, maar ook een Pinot Noir is een goede keuze.

Wijnen voor vis van de barbecue

Je hoort het waarschijnlijk vaak: rode wijn hoort bij vlees en witte wijn hoort bij vis. Dat is niet altijd juist. Een rode Pinot Noir is namelijk zeer lekker bij een stukje zalm van de barbecue. Natuurlijk kun je ook voor een witte wijn kiezen. Een Pinot Blanc, Sauvignon Blanc of Chardonnay zijn ook zeer lekker bij een vis van de barbecue.

Spareribs van de barbecue

Natuurlijk mogen spareribs niet ontbreken op je barbecue. Maar met welke wijn matchen spareribs goed? Spareribs hebben een redelijk zoete smaak, hierdoor matchen ze goed met de Shiraz druif (ook wel Syrah druif genoemd). Deze druif geeft wijnen die een donkerrode, bijna paarse kleur hebben. Er bestaan twee soorten van deze druif; een lichtere en een zwaardere. De lichtere komt uit koelere klimaten, en de zwaardere uit warmere klimaten. Wanneer je spareribs van de barbecue gaat eten, raden we je aan om te kiezen voor de zwaardere Syrah.

Gegrilde groenten en salade

Naast dat vlees en die vis kan een verfrissend salade ook verrukkelijk zijn. Om de lichte en verfrissende smaak van een salade te accentueren, kun je kiezen voor een grüner veltliner. Dit is een droge en verfrissende wijn met een fruitige smaak. Deze wijn past ook perfect bij saté van Padron peper en kastanjechampignons

Eet je liever gegrilde groenten, zoals Paprika en aubergine? Kies dan voor een frisse wijn die de smaken van deze groenten accentueert; denk hierbij bijvoorbeeld aan een sauvignon blanc.

Dessert van de BBQ

Om je barbecue af te sluiten, heb je misschien ook nog een dessert voorbereid. Er bestaan ook wijnen die perfect geschikt zijn voor desserts, deze wijnen hebben de zeer originele naam: “dessertwijnen”. De meeste dessertwijnen zijn witte wijnen met een zoete smaak, maar er zijn ook dessertwijnen die droger zijn; denk hierbij bijvoorbeeld aan Sherry.

We raden je aan om een dessertwijn te kiezen die minstens even zoet is als het dessert. Wanneer je dessert zoeter is dan je dessertwijn, kan je wijn namelijk nogal zuur smaken.

Ook leuk om te lezen:

De Indiase keuken met hun regionale specialiteiten

KEUKENvuur wecken in 5 handige stappen

Kookworkshop voor het hele team: samen de keuken in

Laat een reactie achter