Eetbare bloemen in de keuken. Je hebt de keuze uit een groot aantal eetbare bloemen, waardoor je er in principe de natuur maar voor in hoeft te lopen om ze tegen te komen. Het gaat bijvoorbeeld om de Goudsbloem, de roos, de lavendel en de Oost-Indische kers. Dit zijn over het algemeen bloemen die we allemaal kennen, naast de eetbare bloemen die we minder vaak tegenkomen. Veel van de bloemen smaken heerlijk en hebben een heel eigen aroma. Andere bloemen kennen wat minder smaak, maar bieden je wel de mogelijkheid een bepaald gerecht op een leuke wijze aan te kleden.

Niet-giftige bloemen

In principe kun je alle bloemen uit de natuur gebruiken als eetbare bloemen, mits deze niet giftig zijn. Houd er daarnaast rekening mee dat je in de meeste gevallen niet de hele bloem kunt eten, maar je je dient te beperken tot bijvoorbeeld de blaadjes hiervan. Voorbeelden van bloemen die je echter wel helemaal kunt eten zijn bijvoorbeeld de daglelie, de Oost-Indische kers en de courgette. Weet je niet zeker wat je kunt eten, maar wel dat de bloem niet giftig is? Eet dan bij voorkeur alleen de blaadjes van de bloem.

Gebruik de bloemen vers

Het is verstandig om de eetbare bloemen zoveel mogelijk vers te bereiden, aangezien ze dan het best zullen smaken. Bloemen zijn over het algemeen niet erg lang houdbaar, wat betekent dat je deze niet te lang kunt bewaren. Wil je de bloemen toch wat langer bewaren, bijvoorbeeld omdat je er over een tijdje pas een gerecht mee wilt maken? Dan is het verstandig om de bloemen te drogen of te versuikeren. Je zorgt er op die manier voor dat je de eetbare bloemen wat langer goed kunt houden, om er later gebruik van te maken.

 Eetbare bloemen in de keuken | Wel niet eetbaar?

Indien je twijfelt of de bloemen eetbaar zijn kun je hier het best even informatie over opzoeken op internet. Houd er echter rekening mee dat ook de informatie online natuurlijk niet altijd klopt. Gebruik alleen bloemen en planten waarvan je volledig zeker bent dat deze niet giftig zijn, om risico’s te voorkomen. Met name bloemen van de supermarkt of een bloemist kun je beter niet eten, aangezien deze bijna altijd bespoten zijn. Beperk ook het aantal bloemen uit het wild, aangezien deze bevuild kunnen zijn door uitlaatgassen of uitwerpselen van honden en katten. Gebruik alleen de eetbare bloemen uit je eigen moestuin, zodat je weet dat je deze veilig kunt eten. Zelf aan de slag met bloemen? hier een lekker recept voor imitatie kappertjes .

Lees ook

Het geheim van Koji-kin is aspergillus
Je rijstkoker kan veel meer dan rijstkoker alleen
Oergroentes een overzicht

Zeewier het nieuwe superfood? feitjes, tips en recepten!

Laat een reactie achter