Bent u op zoek naar een goede dessertwijn, bijvoorbeeld voor bij gebak met noten, een taart met vruchtenbasis of een lekkere chocolademousse? Het is vooral van belang dat de dessertwijn niet te uitgesproken is, omdat het de aroma’s van het dessert anders gemakkelijk zal overstemmen. Maar welke dessertwijn past eigenlijk het best bij je dessert?

Met name de chocolademousse is een uitdaging, omdat chocolade een zeer specifiek aroma heeft dat maar weinig wijnen aankunnen. IJs is daarnaast ook niet zo goed geschikt, dit kan de smaakpapillen verlammen. Hierdoor krijgt de wijn niet de waardering die deze verdient.

Wijnen van over heel de wereld

Uiteraard zijn er dessertwijnen van over heel de wereld beschikbaar, zowel uit Frankrijk als uit andere delen van de wereld. Over het algemeen zijn de wijnen zoet van smaak en is het aroma dus niet te sterk. U kunt onder andere denken aan een Sauternes-Barsac als honingachtige wijn van hoge kwaliteit, of een Banyuls die zich goed laat combineren met chocolade. Andere keuzes voor dessertwijnen uit Frankrijk zijn Muscat de Rivesaltes of Muscat de Beaumes de Venise.

Welke dessertwijn past het best bij je dessert?

Uit andere delen van de wereld zijn bijvoorbeeld de Tokajer uit Hongarije, de Madeira uit Portugal en de Vin Santo uit Italië goed geschikt. Let op dat u deze laatste niet verward met Vino Santo, dat is een andere wijn.

Kookworkshop voor dessertwijnen

Wilt u zelf ervaren hoe de dessertwijnen mooi aansluiten bij de verschillende desserts die u voor zich heeft? Tijdens een kookworkshop met dessertwijnen zorgen we ervoor dat u verschillende smaken kunt uitproberen en u de aroma’s met elkaar kunt vergelijken. We zorgen zelf voor een goede combinatie van de wijnen en de desserts en geven uiteraard handige handvatten mee. Dit helpt u de volgende keer zelf een goede dessertwijn bij het dessert uit te zoeken, tijdens een bijzondere gelegenheid of in een goed restaurant.

Lees ook

De lekkerste maaktijden voor in de zomer

De verschillen tussen truffel

Menu etiquette zo hoor het

 

De keuken van Cambodja amok, fruit, vis en veel bijzondere smaken

 

 

 

 

Laat een reactie achter