We horen steeds vaker van ‘oergroenten’, maar wat zijn dat eigenlijk? Welke oergroenten zijn er en hoe kun je die combineren met andere ingrediënten om een gezond gerecht op tafel te zetten? Een overzicht van verschillende oergroenten, die direct van het boerenland komen. Dankzij hun rijke smaak, kleur en geur staan ze steeds vaker op de menukaart van restaurants en kun je daar ook in kookworkshops goed mee aan de slag.
Wat zijn oergroenten een overzicht | Bekende oergroenten
Uiteraard zijn er een aantal bekende oergroenten te benoemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de volgende vier:
- Aardpeer
- Biet
- Peterseliewortel
- Pastinaak
Aardpeer
De aardbeer is een bekende oergroente, die qua naam lijkt op de aardappel. Een aardpeer is een knol met een aantal puntige uitsteeksels. Het is een wat zoet en nootachtig geheel, dat je gewoon rauw kunt eten. Je kunt de aardpeer als oergroente onder andere goed combineren met broccoli, vis, noten, erwten en prei.
Biet
Een oergroente die we over het algemeen wat beter kennen is de biet. Dat neemt echter niet weg dat er ook hiermee van alles te ontdekken valt, want we kennen over het algemeen alleen de rode biet. Er bestaan ook witte, paarse en gele bieten. Het is mogelijk om ze rauw te verwerken in een salade. Daarnaast is het goed mogelijk om de biet te koken of in te leggen. De smaak is rijk, waardoor we de biet steeds vaker terug zien komen als oergroente.
Peterseliewortel
De peterseliewortel is een oergroente die enigszins lijkt op de pastinaak. De smaak vertoont bovendien overeenkomsten met bijvoorbeeld de knolselderij. De groente heeft een grote witte wortel die een sterke smaak heeft. Het is echter ook mogelijk om het blad te gebruiken, want op die manier kies je eenvoudig voor peterselie.
Wat zijn oergroenten een overzicht |Pastinaak
Tenslotte is de pastinaak een bekende oergroente die we steeds vaker terug zien komen. Het is een typische vergeten groente die in het verleden ontzettend populair was. Vandaag de dag maken we er echter nog maar weinig gebruik van. De smaak komt dus wat overeen met die van de peterseliewortel. Het is echter een andere groente met een ivoorkleur en een tikkeltje zoete smaak.
Uiteraard kun je de oergroenten gebruiken om een gezond gerecht op tafel te zetten, waarmee je je bovendien van je creatieve kant kunt laten zien. De verschillende oergroenten zijn steeds beter verkrijgbaar en vormen daarmee een goed alternatief voor de meer bekende groenten die we veel vaker eten.