Zodra we vlees eten richten we ons vaak tot specifieke delen van een rund of een varken. Maar wat zijn incourante delen van dieren en wat gebeurd er mee? We maken gebruik van een biefstuk, een ribstuk, hamlap of karbonade, terwijl er ook andere delen aanwezig zijn waar we eigenlijk niets mee doen. Eten we kip? Dan richten we ons vaak op de drumsticks, de dijen van een kip, zonder dat we ons druk maken over de rest van het vlees. Kipfilet vormt wat dat betreft een betere keuze, aangezien er dan sprake is van minder ongebruikte of incourante delen van de voedingsmiddelen.

Incourante delen van dieren

 Of het nu gaat om kip, varken of rund, er is altijd sprake van een aantal incourante delen. Dit zijn de delen die we niet eten. Het gaat onder andere om het orgaanvlees, aangezien daar weinig smaak aan zit en we er weinig mee kunnen. Denk hierbij onder andere aan de nieren, de hersenen, de zwezerik, milt en de tong. Daarnaast eten we bijvoorbeeld ook niet vaak van de wangen, de staart, de longhaas of de kinnebak. Er blijven wat dat betreft een aantal incourante delen van dieren over, nadat wij er het vlees af hebben gehaald dat we graag eten.

Verwerking van incourante delen

 Deze incourante delen kunnen op een aantal verschillende manieren gebruikt worden. Na de slachting van een dier en het gebruik van de courante delen kunnen we de rest bijvoorbeeld verwerken tot een frikandel, die we dan zonder problemen eten. Daarnaast gaat een groot deel van de incourante delen van dieren naar het buitenland, daar waar men er wel raad mee weet en zorgt voor heerlijke gerechten. Wat dat betreft gaan we in Nederland niet bepaald efficiënt om met het vlees van de dieren die we slachten, als het gevolg waarvan we relatief veel dieren doden om aan onze voedingsbehoefte te kunnen komen.

Wat zijn incourante delen van dieren en wat gebeurd er mee aan de slag met de tong

 

 Onder andere de tong behoort tot de incourante delen van veel dieren, al is het goed mogelijk om daarmee te koken. De tong is een van de meest smakelijke en sensuele delen van een dier om te bereiden, waarmee je bijvoorbeeld een kalfstong in zure saus op tafel kunt zetten. Je dient als kok het vel van de tong af te pellen na het koken, waarna dit van het vlees zal glijden en een warme en zachte gekookte tong over zal houden. Je kunt deze in plakken snijden, om een mooi gerecht op tafel te kunnen zetten met een van de incourante delen van dieren.

Laat een reactie achter