Ritueel slachten komt voor bij zowel joden als bij moslims. Doorgaans gebeurt dit door de keel door te snijden met een mes. Toch gebruiken de joden en moslims hiervoor verschillende methoden. Waarom slachten zij op de rituele wijze en wat zijn de belangrijke voorwaarden die hierbij gelden? wat is ritueel slachten en waarom gebeurt dit, we zetten het op een rij.

Ritueel slachten door joden en moslims wat is ritueel slachten en waarom gebeurt dit

Joden die ritueel slachten doen dat om koosjer voedsel te kunnen eten. Het is voor hen bovendien van belang dat zij vlees en zuivel scheiden, ze hebben daarom standaard 2 keukens. Joden kunnen dankzij de rituele slacht bijvoorbeeld rund, schaap, geit en hert eten. Aan de andere kant is het voor hen niet mogelijk om varken, paard of haas te eten. Als de joden ritueel slachten doen ze dat volgens de sjechita. Ze maken hiervoor gebruik van een vlijmscherp recht mes. Alleen een joodse slager met een speciale opleiding mag ritueel slachten, door de slagader van het dier in de hals door te snijden.

Moslims die ritueel slachten doen dat volgens de dhabiha. Dankzij de rituele slacht is het vlees halal (rein) en kunnen zij het vlees eten. Ook moslims eten geen varken. Voor de rituele slacht dienen zij voor een reine slachtplaats te zorgen en is het van belang dat de slachter zorg draagt voor het welzijn van het dier. De rituele slacht door moslims gaat wat dat betreft niet over de slacht alleen, maar ook om de omstandigheden voor het dier tijdens het fokken en vervoeren. Het dier mag het slachtmes bovendien niet zien en het is van belang dat de kop zich richting Mekka bevindt tijdens de slacht. Tijdens de rituele slacht spreekt de slachter met dankwoorden zijn respect uit voor Allah.

Waarom ritueel slachten?

Zowel joden als moslims die ritueel slachten zijn overtuigd van het feit dat een dier ook bij verdoving stress ervaart bij het vervoer naar een onbekende plaats. Tijdens de rituele slacht komen de dieren op hun zij te leggen, waardoor ze zich niet kunnen bezeren of weg kunnen springen. In de meeste gevallen gaat de slacht direct goed en hoeft het dier minimaal te leiden. Na een paar minuten is het dier het bewustzijn kwijt, om het daarna pas ondersteboven op te hangen. Ritueel slachten past binnen de voorschriften zoals het geloof die voorschrijft. Diverse onderzoeken hebben daarnaast aangetoond dat ritueel slachten een dier nauwelijks pijn of ongemak oplevert, al zijn er ook onderzoeken beschikbaar die het tegendeel uitwijzen.

Lees ook

Na het volgen van een workshop over vis maak je de lekkerste vis gerechten thuis

Alles over het Hollandse goud

 

Drie slimme keukenapparaten die je leven een stuk makkelijker maken

Kookworkshops voor vrijgezellenfeesten

Laat een reactie achter