WAT IS PULLED PORK EN HOE IS HET ONTSTAAN

Pulled pork vormt een heerlijk voordelige keuze op de BBQ, waar bovendien veel mensen van genieten. We kennen het in Nederland inmiddels zo’n 5 jaar, het waren de Amerikanen die er al een stuk langer gebruik van maakten. Het is een prachtig gerecht dat zowel op de BBQ als binnen andere kookmethoden beschikbaar is. In Engeland is er zelfs Pulled Pork soep beschikbaar, in Nederland komen we het tegen bij zowel slagerijen als cafetaria’s. Wat is pulled pork eigenlijk en waar ligt de oorsprong hiervan?

[gdlr_stunning_text background_color=”#f3f3f3″ button=”Bekijk de workshop” button_link=”https://keukenvuur.nl/kookworkshops/” button_background=”#ff9920″ button_text_color=”#212121″ button_border_color=”#fff” title=”Pulled Pork workshop volgen?” title_color=”#ff9920″ caption_color=”#ff9920″]Leer alles over Pulled Pork![/gdlr_stunning_text]

Langzaam gegaard varkensvlees

Pulled pork staat voor een langzaam gegaard stuk varkensvlees, het gaat doorgaans om de nek en/of de schouder van het varken. Over het algemeen gebruiken we hiervoor procureur en de gehele schouder. Pulled prok is afkomstig uit Amerika, waar men spreekt van ‘Boston Butt’. De naam is voor ons Nederlanders wat verwarrend, aangezien het vlees niet afkomstig is van de achterkant van het varken. ‘Butt’ staat in dit geval voor het vat (een butt) waar het vlees voorheen in bewaard werd. Boston staat bovendien niet voor de geografische regio, maar voor de snijtechniek om het vlees te bereiden.

Uit elkaar getrokken vlees

Pulled pork is een stuk varkensvlees dat wordt gemarineerd (gedurende een dag) om het vervolgens te garen en af te laten koelen. Daarna laat het vlees zich gemakkelijk uit elkaar trekken, iets waar de naam vandaag komt. Pulled pork is wat dat betreft niets anders dan uit elkaar getrokken varkensvlees. Het vlees lijkt een beetje op het bekende draadjesvlees in Nederland. In dit geval gaat het echter om varkensvlees met een rijke en zoete smaak, dankzij de marinade die door de langzame bereiding goed diep in het vlees is doorgedrongen.

Pulled pork en andere benamingen

Pulled pork hebben we door de jaren heen op een aantal verschillende manieren leren kennen. We spreken na enkele jaren in Nederland bijvoorbeeld wel eens van ‘poelie poelie pork’, ‘getrokken varken’ of gewoon shoarma of gyros. Toch is pulled pork een specifiek type vlees, dat het onder andere op de BBQ goed doet en een voordelige keuze vormt. Nu we pulled pork steeds vaker tegenkomen in zowel de supermarkt als op andere plaatsen weten meer mensen waar het om gaat en hoe ze dit goed kunnen bereiden binnen de maaltijd of op de barbecue.Pulled pork met een Nederlands tintje maken probeer dan eens ons jenever BBQ saus recept