Barbecue: wie is er niet gek op? Wat is er lekkerder dan vlees, groenten of vegetarische gerechten van de BBQ? Grillen, roken of langzaam garen de gerechten krijgen een heerlijke rooksmaak. En afhankelijk van wie je het vraagt, is de Texas Barbecue de koning van alle BBQ.

De rooksmaak van je BBQ gerechten kun je eenvoudig beïnvloeden door gebruik te maken van verschillende soorten houtskool. De ene soort geeft een diepe rooksmaak en de ander een mildere! Of probeer eens verschillende soorten houtskool te mengen: het resultaat zal je verbazen.
Bij Keukenvuur bereiden wij het liefst onze ingrediënten op een Kamado Joe Grill. En het is elke keer een feestje!

Zelf aan de slag met een Texas BBQ of wil je liever Louisiana Streetfood maken? Wij geven BBQ les op een Kamado type BBQ zoals onze Kamado Joe.Tijdens deze workshop krijg je tekst en uitleg over de verschillende soorten Kamado’s en hoe deze te gebruiken!
Deze BBQ-kookworkshop organiseren wij in Utrecht onder begeleiding van onze pitmaster Patrick. Een gezellige, leuke en smakelijke manier om met een groepje een mooi feestje te vieren. Ook gezellig voor je volgende bedrijfsuitje!
Neem contact op voor meer informatie

In dit blog kun je lezen wat de kenmerken zijn van een originele Texas BBQ. De geschiedenis en de verschillende stijlen van de Texas BBQ. En wat voor gerechten worden er geserveerd bij een Texas BBQ?

Texas Barbecue: wat is het precies?

Texas BBQ verwijst naar een type Texaans eten dat zich richt op vlees (gegrild of gerookt) met verschillende bijgerechten.

In deze stijl van BBQ gebruiken de Texanen meestal rundvlees of varkensvlees. Zo kan een Texaanse BBQ  uren duren om brisket of pulled pork te bereiden. Maar kan het ook een stuk sneller door een mooie zelfgemaakte verse worst te grillen. Dit is afhankelijk van waar je bent in de staat Texas. Heb je een netflix account? Tik de term BBQ eens in en je vindt er een aantal mooie documentaires.

Een korte geschiedenis: De koning van BBQ.

Rond 1850 verhuisden Tsjechische en Duitse gezinnen naar Texas. Deze verhuizingen leiden tot het begin van de Texas BBQ traditie.
Deze emigranten kwamen terecht in centraal Texas (tussen San Antonio en Austin). Ze brachten hun culinaire tradities mee, van worst maken, vleesbereidingen en vleesconservering. Vandaag de dag zijn deze invloeden nog steeds terug te vinden in een real Texas BBQ.

De vier stijlen: Texas BBQ door de regio

Vraag aan een pitmaster wat is een Texaanse BBQ is en het zal je niet verassen dat er verschillende stijlen zijn.

Elke regio heeft zo zijn voorkeuren en er kan een enorm verschil zijn tussen wat je eet in Zuid-Texas of wat er van de BBQ komt in West Texas.

Over het algemeen zijn er vier verschillende stijlen als je naar Texas BBQ kijkt:

Centraal Texas: hier ligt de bakermat van de Texas BBQ en het favoriete recept voor Central Texas. Brisket in gewreven met zout en peper en dan eindeloos laag grillen.
De BBQ-gerechten worden in Centraal-Texas bijna altijd geserveerd op een plateau met wit brood, augurken en witte ui en bijna nooit op een broodje.

Oost-Texas: De specialiteit van de Oost Texas BBQ zijn vleesgerechten die op een lage temperatuur langzaam worden gerookt.
Dit gebeurt meestal op Hickory hout dat overal in dit gebied groeit.  Het vlees is zo zacht dat het gewoon van het bot valt. Oost-Texanen houden van een langzaam gegaard borststuk of pulled pork.

Zuid-Texas: De specialiteit van Zuid Texas BBQ is een rijke BBQ-saus op basis van melasse.
De Mexicaanse culinaire tradities hebben ook een stempel gedrukt op de BBQ van Zuid-Texas. Zo kun je hier gerechten eten als “lengua” of koeientong en barbacoa. Deze gerechten kom je niet op heel veel andere plekken tegen.

West Texas: in West Texas doen ze het net even wat anders. De West Texanen doen het direct boven een open vlam, waardoor het eigenlijk meer grillen is dan BBQ’en.

De traditionele bijgerechten van Texas BBQ.

BBQ in Texas is veel meer dan een bord vol gerookt vlees. Bij elke barbecue restaurant vind je een scala aan bijgerechten.

Veel van deze bijgerechten hebben als doel om het BBQ vlees net even wat beter in balans te brengen. Zo komt de rooksmaak nog beter tot zijn recht en kun je genieten van een volle maaltijd!

De traditionele bijgerechten van Texas barbecue zijn onder andere:

  • Witbrood
  • Koolsalade op basis van mayonaise
  • Pickles
  • Jalapeno
  • Salade
  • Cornbread
  • Pinto bonen
  • Macaroni en kaas
  • Gemarineerd zuur

 

Heb je al honger?
Bekijk de mogelijkheden op onze website en kom lekker BBQ’en. Of toch liever thuis aan de slag?

Dit recept zou je dan eens echt moeten proberen!

Texas barbecue BBQ saus

Ingrediënten

150 gr roomboter
1 hele ui fijngesneden
4 dl tomatenketchup
1 dl appelazijn
100 gr bruine basterdsuiker
½ tl zout
2 tl zwarte peper gemalen
2 tl gerookte paprikapoeder
½ tl chilipoeder
2 tl knoflookpoeder
Sap van een limoen

Werkwijze

Smelt de boter op laag vuur en voeg de ui toe.
Laat de ui op een laag pitje ongeveer tien 10 minuten zachtjes smoren.
Voeg dan, tomatenketchup, appelazijn, basterdsuiker, gerookte paprikapoeder, zout, zwarte peper, chilipoeder, limoensap, en knoflookpoeder toe.
Meng dit goed door en laat de saus inkoken tot de juiste dikte.

Eet smakelijk

Laat een reactie achter