Heb je ooit gehoord van een Spaanse Donut? Het is een heerlijke traktatie die over de hele wereld aan populariteit wint. Dit type donut wordt gemaakt van een speciaal deeg dat wordt gebakken en vervolgens wordt gevuld met custard of crema catalana, een heerlijke, Catalaanse crème. Het resultaat is een ongelooflijk lekker en uniek dessert. Maar je kunt de Spaanse donut ook gewoon als tussendoortje eten!

Spaanse donut hoofd

 

Wist je dat… er twee verschillende soorten Spaanse donuts zijn? De ene variant ken je misschien beter als churros, maar er bestaat ook zoiets als de Roscón de ReyesDit is een grote donut die gevuld is met crème, slagroom en soms zelfs snoepjes! 

 

 

 

 

 

De Spaanse donut is de perfecte traktatie voor iedere zoetekauw

Ben je een liefhebber van zoete lekkernijen? Dan heb je vast wel eens gehoord van de Spaanse donut, het perfecte tussendoortje voor elke zoetekauw! De Spaanse donut is een gebakje dat oorspronkelijk uit Spanje komt. Het is gemaakt met deeg en gevuld met verschillende vullingen zoals chocolade, vla of jam. De Spaanse donut is dus vergelijkbaar met een berlinerbol, maar net even anders. De berlinerbol heeft namelijk geen gat in het midden, maar de Spaanse donut heeft dit gat wel. Net als de normale donuts in Nederland. 

Vind je de vulling in een donut niet aantrekkelijk, dan kun je ook voor churros gaan. Churros zijn in smaak vergelijkbaar met de Spaanse donut, maar churros lijken meer op dikke, zoete patatjes. Je kunt churros in chocolade of crème dippen. Er zit dus geen vulling in churros. Het is gebruikelijk dat churros in suiker en kaneel worden gerold. Dit zorgt voor de unieke smaak van churros.

Waar komen Spaanse donuts vandaan? 

Waar Spaanse donuts precies vandaan komen is niet helemaal duidelijk. In Catalonië gaat het verhaal rond dat ze hier voor het eerst genuttigd werden in de 19e eeuw. Anderen zeggen dat de Moren churros op de markt hebben gebracht in Spanje. Een derde theorie is dat Spaanse donuts voor het eerst door zigeuners op de Spaanse kermissen werden verkocht. Al met al is het één groot mysterie waar de Spaanse donuts oorspronkelijk zijn ontstaan, maar dat maakt ze niet minder lekker! 

Alhoewel we er in Nederland misschien niet aan denken om te ontbijten met een donut, doen ze dit in Spanje wel. Spaanse donuts worden genuttigd als ontbijt, lunch en na het uitgaan. Ga je bijvoorbeeld een avond stappen in Madrid, dan kun je vanaf 06:00 in de ochtend Spaanse donuts krijgen. Waar Nederlandse feestgangers kiezen voor een broodje shoarma of een vette hap na het uitgaan, kiezen ze in Spanje voor een Spaanse donut! 

Wil je leren hoe je Spaanse donuts maakt van een chef-kok? Bij KEUKENvuur in Utrecht is het mogelijk om een kookworkshop te boeken die in het teken staat van zoete ingrediënten. Zo kun je bijvoorbeeld een workshop koken met chocolade boeken en aangeven dat je graag wilt leren hoe je een Spaanse donut maakt! Zo ga je met een nieuwe dosis kennis en een lekkere snack naar huis na de workshop. Neem nu contact met ons op voor meer informatie! 

Laat een reactie achter