Wat is Duxelle en hoe maak je dat?

Wat is duxelle, hoe maak je het en waar kun je het mee combineren? In een notendop is duxelle een mengsel van gestoofde en fijngehakte champignons, sjalotten en verse peterselie. Van oorsprong worden duxelles gebruikt als vullingen en in verschillende sauzen, maar tegenwoordig vind je duxelle ook terug in andere gerechten. Dit is wat je in huis moet halen om zelfgemaakte duxelle te maken.

 • 500 gram bospaddenstoelen
 • 500 gram witte champignons
 • 1 teentje knoflook
 • 3 sjalotten
 • 1 deciliter witte wijn
 • ½ bosje verse peterselie
 • 100 gram brioche kruim
 • Olijfolie om in te bakken
 • Zout en peper

 

wat is duxelle (1)

Wat is duxelle en hoe kun je het gebruiken?

Duxelle is dus een combinatie van ingrediënten en vormt de vulling of saus voor verschillende gerechten. Je kunt duxelles op allerlei verschillende manieren gebruiken. Smeer het mengsel bijvoorbeeld op toast, combineer het met crêpes of maak een beef wellington extra speciaal met een duxelle vulling. Dit is hoe je duxelles zelf maakt. 

Begin met het schoonmaken van de paddenstoelen en snij deze in kleine stukjes. Snij de sjalotten en knoflook ook in kleine stukjes en verhit wat olijfolie in een pan. Bak de uitjes en knoflook op in de pan en voeg hierna de paddenstoelen toe. Blus de paddenstoelen af met witte wijn en laat de paddenstoelen hierin garen. Breng het mengsel op smaak met zout en peper en zet het in de koelkast tot de paddenstoelen zijn afgekoeld. Als de paddenstoelen lauwwarm zijn draai je deze door in de keukenmachine. Voeg tot slot vers gesneden peterselie en de brioche kruim toe en zet de duxelle op tafel! 

Duxelle van champignons 

Duxelle wordt gemaakt van verschillende champignons: bospaddenstoelen en witte champignons. Werk je niet vaak met champignons dan is het slim om te weten hoe je champignons moet snijden en schoonmaken. Om de champignons goed schoon te maken kun je ze het beste afvegen met een keukenpapiertje. Het is niet slim om ze af te spoelen, omdat champignons snel water opnemen. Dit zorgt ervoor dat ze minder makkelijk gesneden kunnen worden en zompig worden tijdens het bereiden. Dit kun je voorkomen door de champignons en paddenstoelen af te vegen in plaats van ze af te spoelen. 

Duxelles leren maken 

Wil je duxelles leren maken én leren verwerken in lekkere en unieke gerechten? Boek dan een kookworkshop bij KEUKENvuur in Utrecht! Tijdens de kookworkshop leer je van een chef-kok hoe je duxelle kunt maken en vertellen wij je meer over de gerechten waarin duxelles verwerkt worden. De keuken biedt ruimte voor maar liefst 100 mensen, en dat betekent dat het ook mogelijk is om met grote groepen bij ons langs te komen.

Boek bijvoorbeeld een kookworkshop voor de hele afdeling van het bedrijf of het volledige team. Wil je liever met vriendinnen, vrienden of familieleden bij ons langskomen? Dan mag dat natuurlijk ook! Je kunt een kookworkshop boeken voor een vaste prijs per persoon. Wij regelen de (alcoholische) drankjes zodat jullie helemaal nergens meer over na hoeven te denken! Benieuwd naar welke kookworkshops wij aanbieden? Vul onze keuzehulp in en ontdek alle kookworkshops van KEUKENvuur in Utrecht! 

1 Reactie

 • Jill
  Posted 29 januari 2024 21:42 0Likes

  Thanks for finaⅼly talking about > Ꮃat iѕ Duxelle en һоe
  maak je dat? – KEUKENvuur koⲟkworksһops Utгecht hammering

Laat een reactie achter