De afgelopen weken duiken er steeds meer video’s op waarin mensen beweren dat het drinken van water een negatieve impact kan hebben op je lichaam. Stop je echter met water drinken, net op het moment dat de temperaturen omhoog gaan, dan kan dit grote gevolgen hebben. Daarom vertellen wij je in dit artikel waarom water drinken goed voor je is en waarom dat zo is. 

waarom water drinken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat doet water drinken met je lichaam 

Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water. De hersenen bestaan voor 75% uit water, het hart voor 25% en een menselijke cel voor 70% uit water. Water reguleert de lichaamstemperatuur, transporteert voedingsstoffen naar cellen en verwijdert afvalstoffen uit cellen. Het helpt ook om een gezonde huid, haar en nagels te behouden. Kortom: elke dag voldoende water drinken zorgt ervoor dat je je algeheel beter voelt, simpelweg omdat je lichaam makkelijker werk kan uitvoeren als het gehydrateerd is.

Elke dag voldoende water drinken kan je niet alleen helpen om je lichaam te ondersteunen. Het zorgt er ook voor dat je overdag alert kunt blijven, je humeur verbetert en het risico op nierstenen of blaasontstekingen afneemt. Te veel water drinken kan echter hyponatriëmie veroorzaken. Dit komt vaak alleen voor als je ook te weinig elektrolyten binnenkrijgt. Als gevolg hiervan vermindert de concentratie zout en andere belangrijke stoffen in het bloed. Dit wordt ook wel watervergiftiging genoemd.

Water drinken kan je bloeddruk verlagen 

Het drinken van water kan je bloeddruk helpen verlagen. Water zorgt er namelijk voor dat gifstoffen en afvalstoffen uit het lichaam kunnen vloeien. Water zorgt er ook voor dat het zoutgehalte in je lichaam in balans komt, waardoor je lichaam vocht beter kan reguleren. Door meer water te drinken, voel je je ook sneller vol, wat betekent dat je minder snel te veel eet. Drink je water tijdens het eten, dan kun je het eten bovendien beter verteren en worden voedingsstoffen sneller vervoerd. 

Is water gezond? 

Ja, water drinken is een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om gezond te blijven. Het is bewezen dat het drinken van ten minste acht glazen water per dag je gezonder, energieker en over het algemeen beter kan maken. Drink je 8 normale glazen per dag dan drink je ongeveer 2 liter water.

Hoeveel water moet je per dag drinken? 

De hoeveelheid water die je elke dag moet drinken, hangt af van een aantal factoren, zoals je leeftijd, activiteitenniveau, het klimaat waarin je woont en het dieet dat je volgt. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt aan dat volwassenen ten minste 2 liter water per dag moeten consumeren voor een goede gezondheid. Woon je echter in een tropisch klimaat en zweet je veel, dan is het belangrijk om het vocht dat je kwijtraakt ook weer aan te vullen met een glas water. 

Is het waar dat koffie vocht uit je lichaam trekt? 

Nee, het is een veel voorkomende misvatting dat koffie vocht aan je lichaam onttrekt. In werkelijkheid zorgt koffie voor het tegenovergestelde. Koffie heeft een diuretisch effect en zorgt ervoor dat je meer water verliest dan je binnenkrijgt. De cafeïne in de koffie zorgt er namelijk voor dat je nieren geactiveerd worden, waardoor je vaker plast. Drink je cafeïne vrije koffie dan hoef je je nergens zorgen over te maken. 

Meer lezen over eten, drinken en je gezondheid? Bekijk ons blog en lees verder! 

Laat een reactie achter