Waarom typisch Nederlands eten weer terug van weggeweest is!

Veel mensen in Nederland hebben wel eens stamppot boerenkool, hutspot of zuurkool gegeten. Stuk voor stuk tijdloze gerechten die al honderden jaren worden gegeten in Nederland. In de loop der jaren zijn de meeste mensen in Nederland steeds gevarieerder gaan eten. Gerechten uit andere culturen vielen erg goed in de smaak en verdreven typisch Nederlands eten uit de keuken van veel Nederlanders.

Dit winterseizoen is typisch Nederlands eten echter weer helemaal in! Dit wordt veroorzaakt door superfoods, zoals boerenkool, die populairder worden. Ook de trend om steeds meer ingrediënten met een lokale herkomst te gebruiken speelt een grote rol. We kunnen de komende tijd dus weer volop genieten van allerlei stamppotten, snert en andere winterse gerechten.

Hoe ziet de nieuwe stamppot eruit?

Ondanks dat we weer meer typisch Nederlandse gerechten gaan maken, wil dat niet zeggen dat alles bij het oude blijft. Nederlanders zijn door de jaren heen meer gaan experimenteren in de keuken. De invloed van buitenlandse culturen heeft hier een grote rol in gespeeld, net als populaire kookprogramma’s.

Wat kunnen we dan verwachten? Simpel: Hollandse gerechten, maar dan met een twist!

Wat dacht je bijvoorbeeld van een erwtensoep uit de stoomoven of een erwtensoep met een Costaricaanse twist?

Niet alleen Hollandse gerechten met een buitenlands tintje doen het goed. Een andere trend die we zien zijn oude gerechten die terug zijn van weggeweest. “Vergeten groenten” als schorseneren of gerechten die niet zo veel meer worden bereid, zoals hete bliksem, maken dit jaar hun comeback.

Waarom typisch Nederlands eten weer terug van weggeweest is!

Tot slot wordt de Nederlandse keuken, net als veel andere keukens, beïnvloedt door dieetwensen. Steeds meer mensen hebben een bepaalde dieetwens. Lactosevrij, vegetarisch, of “gewoon gezond” zijn vaak redenen om een gerecht aan te passen. Ook dit is een trend die we terugzien in de Hollandse keuken. Het vegetarische schap, het allergievrije schap en het gezondheidsschap in de Nederlandse supermarkten wordt dan ook steeds groter.

Wat zet jij deze winter op tafel?

Weet jij al welke Hollandse gerechten je dit seizoen op tafel zet? Hou je het simpel en ga je voor de normale stamppot boerenkool? Of kies je voor een exotisch tintje? Krijg je vegetarische gasten over de vloer en wil je een typisch Hollands gerecht vleesloos klaarmaken?

Wat je ook wilt, de mogelijkheden zijn eindeloos. De Nederlandse keuken is door andere culturen alleen maar verrijkt. Natuurlijk eten we minder vaak hutspot en zuurkool en maken we sneller een chili of een curry. Echter, de buitenlandse keukens zijn ook een mooie aanvulling op ons Nederlandse eten.

Zelf ontdekken hoe lekker Nederlands eten kan zijn? Neem dan eens een kijkje bij onze Hollandse kookworkshop waarbij je 3 uur lang aan de slag gaat om de lekkerste Hollandse gerechten op tafel te zetten. Uiteraard met een moderne twist.

Op zoek naar meer inspiratie? Check dan onze receptendatabase!

Lees ook

7 lekkere tapasgerechten zo gemaakt
Kookworkshop partyfood maken
Hoe is chocolade ontstaan
Alles over zomerwild

Laat een reactie achter