Waarom het eten in Laos heel bijzonder is

Sabaidi!

Pak ou caves in Luang Prabang laos
Neem de slowboat vanuit Chiang Khong (Thailand) over de mekong rivier naar Luang Prabang en bezoek Pak ou caves

Laos is een land dat ingesloten ligt tussen Vietnam, China, Myanmar, Thailand, en Cambodja. Het land heeft een aantal onrustige jaren achter de rug maar krijgt de laatste jaren een beter imago. Dit komt niet alleen door het toenemende aantal toeristen dat het prachtige land ontdekt, maar ook door de keuken van Laos. Laos’ eten is namelijk behoorlijk anders ten opzichte van andere landen in Zuidoost-Azië

Sticky rice, citroengras en vissaus

Laos staat bekend als het land waar mensen per persoon de grootste hoeveelheid kleverige rijst eten van alle mensen ter wereld. Per jaar eet iedere Lao zo’n 156 kilogram sticky rice. Een gigantische hoeveelheid! Het is dan ook niet vreemd dat sticky rice, dat meestal met de handen wordt gegeten, de basis vormt van veel gerechten uit de keuken van Laos.

insecten eieren Ochtend markt Luang Prabang
Ochtend markt in het centrum van Luang Prabang insecten eieren

 

Naast de rijst staat Laos’ eten bekend om citroengras, een plant die ook steeds meer in Nederland wordt gebruikt. En ondanks het feit dat Laos geen directe toegang heeft tot de zee, is vis erg populair. Het is dus geen wonder dat er veel vissaus wordt gebruikt in de keuken van Laos. Een speciale gefermenteerde en iets dikkere vissaus, ook wel ‘padek’ genoemd, is het meest populair.

Waarom het eten in Laos heel bijzonder is lap mok pa en som tam

Bij de namen van de gerechten lap, mok pa en som tam zal bij de meeste mensen niet direct een belletje gaan rinkelen. Echter, als je bekijkt hoe deze gerechten gemaakt worden kan je niet anders dan watertanden:

  • Lap is een vleessalade en wordt ook wel het ‘officieuze nationale gerecht van Laos’ genoemd. Met kip, rund, vis, eend of varken, aangevuld met paddenstoelen, padek, chili, munt of citroen en diverse groenten. Het vlees wordt zowel rauw als gebakken gegeten. Het gerecht is niet alleen een topper in Laos maar doet het ook in Thailand erg goed.
  • Mok pa is gestoomde vis in bananenbladeren. De vis wordt op smaak gebracht met ingrediënten als sjalotjes, limoen, citroengras, chili, dille, en basilicum. De vis wordt verpakt in de bananenbladeren en vervolgens gestoomd. Het pakketje wordt geserveerd met rijst en groenten.
  • Som tam is een papayasalade, gemaakt van verscheurde stukken onrijpe papaya. Het gerecht kan aan worden gevuld met allerlei soorten groenten en vlees. De basis van de salade is vaak het zure van een limoen gecombineerd met het scherpe van chili, het zoute en het hartige van de padek en het zoete van palmsuiker. Een topper waarbij al je smaakpapillen aan het werk worden gezet!
Ka-Toke cooking class koken in Laos
Chef van Ka-Toke cooking class koken in Laos

 

Populairder dan je denkt

Veel mensen uit het westen zijn wel bekend met diverse gerechten uit Thailand. Wat velen echter niet weten is dat een gedeelte van de Thaise keuken behoorlijk beïnvloed is door de keuken van Laos. Omdat Thaise gerechten ‘meer vertrouwd’ klinken dan gerechten uit Laos verkopen veel chefs uit Laos hun gerechten in Thaise restaurants.

Meer weten over de keuken van Laos?

Wil je Laos’ eten leren koken? Neem dan eens een kijkje bij onze kookworkshop Laos. Hierbij ga je met vrienden, familie of collega’s 3 uur lang heerlijk koken, eten en drinken. Gegarandeerd een succes!

Lees ook

Is zeewier superfood?
Keukenrobots maken koken in de toekomst een stuk makkelijker
Echt alles kun je eten van een dier!

De keuken van Cambodja amok, fruit, vis en veel bijzondere smaken

Laat een reactie achter