Vis pekelen is een oude techniek die wordt gebruikt om de vis voor langere tijd te bewaren. Het bestaat al eeuwen en wordt nog steeds veel gebruikt. In dit artikel zullen we het proces van het zouten van vis onderzoeken, inclusief de benodigde ingrediënten en stappen die nodig zijn om een vis goed te zouten. We zullen ook enkele voordelen bespreken van het zouten van vis en hoe het in verschillende recepten kan worden gebruikt. Tot slot geven wij je graag wat tips om ervoor te zorgen dat je de gezouten vis op de juiste manier bereid én bewaard.

vis pekelenCache legen

De voordelen van vis pekelen

Voordat we ingaan op hoe je vis kunt pekelen, is het handig om te begrijpen wat de voordelen van vis pekelen zijn. Het zouten van vis is een oude methode om voedsel te bewaren die al eeuwenlang wordt gebruikt. Het is een eenvoudige en effectieve manier om vis te bewaren, omdat het zout vocht aantrekt en de groei van bacteriën remt. Deze techniek kan worden gebruikt om zowel verse als gerookte vis te bewaren en biedt een lange termijn oplossing voor het bewaren van de vangst. De grootste voordelen van vis pekelen zijn op een rij: 

  • het remmen van de groei van bacteriën 
  • het op smaak brengen van vis 
  • vis langer houdbaar maken 

 

Nat en droog pekelen

Om vis te pekelen kun je twee technieken toepassen, droog en nat pekelen. Droog pekelen is een manier die vroeger veel werd gebruikt tijdens de handel in vis en het opslaan van voorraden. Op dit moment wordt droog pekelen nog steeds gedaan, maar niet zo veel in Nederland. De vissen die droog worden gepekeld zijn voornamelijk stokvis en bacalhau uit Portugal. In feite is droog pekelen het proces van vis zouten en drogen in de zon. De Spanjaarden en Portugezen zijn hierin gespecialiseerd. Ben je dus gek op zoute vis, dan zijn dit de plekken waar je gegeten moet hebben. 

Nat pekelen is een ander proces, maar veel eenvoudiger. Je kunt nat pekelen vanuit het gemak van je eigen keuken! Het enige wat je nodig hebt is verse vis, water en zout. Begin met het verwijderen van vuil, graten, schubben en eventueel ingewanden voordat je aan de slag gaat met het pekelen. Zijn de vissen schoongemaakt? Leg ze dan in een bak met zout water op kamertemperatuur. Houd hierbij een verhouding van 80 gram zeezout op 1 liter zuiver water aan. Laat de vis 1 tot 3 uur pekelen. Hoe lang de vis nodig heeft is afhankelijk van de dikte van de vis. Spoel de vis na het pekelen af onder water en dep het droog met keukenpapier. Je kunt de vis nu, afgedekt met vershoudfolie, zo’n 2 dagen langer bewaren in de koelkast. 

Leren koken met vis?

Boek een kookworkshop bij KEUKENvuur in Utrecht! Tijdens een kookworkshop leer je namelijk alles over de bereiding van heerlijke gerechten. Heb je ergens specifieke vragen over? Dan beantwoorden onze chefs de vragen graag, zodat je na de kookworkshop met een flinke dosis nieuwe kennis naar huis gaat! 

Benieuwd naar welke kookworkshops wij allemaal aanbieden? Bekijk een volledig overzicht op onze website of neem contact met ons op voor meer informatie over een kookworkshop op maat. 

 

Laat een reactie achter