Veel mensen denken dat vetten ongezond zijn, maar het keto-dieet heeft hier verandering in gebracht. Gezonde vetten zijn energieleveranciers en wanneer je de juiste vetten kiest dan hoef je in gewicht niet veel aan te komen. In dit artikel geven wij je vijf redenen om meer gezonde vetten te eten.

Vijf redenen om meer gezonde vetten te eten

Angst voor vetten als dikmakers

In Europa zijn we bang geworden voor vetten. De opvatting dat vetten ons dik en ziek kan maken is niet terecht maar heeft er in de afgelopen 30 jaar wel voor gezorgd dat wij steeds minder vetten zijn gaan eten. Toch blijven de cijfers van sterfte door hart- en vaatziekten hoog. Het sterftecijfer onder vrouwen die sterven aan hart- en vaatziekten is maar liefst 30%.

Uit recent onderzoek blijkt dat bepaalde vetten juist gezond voor je zijn. De boosdoeners in voedsel zijn suikers en geraffineerde koolhydraten. Suikers en koolhydraten zorgen voor hart- en vaatziekten en zorgen ervoor dat je sneller aankomt. Dit komt omdat suikers en koolhydraten als bron van energie worden gebruikt. Je lichaam hoeft daarom geen vetreserves aan te breken omdat je al voldoende energie binnenkrijgt via suikers en koolhydraten. Eet je bijvoorbeeld een witte boterham (die vol zit met koolhydraten) met roomboter, dan is roomboter het gezondste ingrediënt.

Gezonde vetten zorgen voor een normaal cholesterol gehalte

Wist je dat cholesterol een onmisbare bouwsteen is voor het lichaam? Cholesterol zorgt er ook voor dat je lichaam voldoende energie kan aanmaken om normaal te kunnen functioneren. Je lichaam maakt de stof voor 75% zelf aan, maar de overige 25% krijgen wij binnen via voedsel. Het volledig schrappen van vet in jouw dieet zorgt er dus voor dat je te weinig cholesterol kunt aanmaken. Op de lange termijn wordt je hier minder gezond van waardoor je je slechter voelt.

Schrap suikers als je wilt afvallen

Om snel af te vallen kun je het beste minderen met suiker. Als je volledig stopt met het nuttigen van bewerkte suikers dan komt het lichaam binnen enkele dagen in een staat van ketose. Op dit moment gaat het lichaam energie uit vetopslag halen in plaats van uit suikers die door de bloedbaan lopen. Stop je met een suikervrij dieet, dan is de kans wel groot dat je snel weer aankomt. Daarom is het belangrijk om een geleidelijke overstap te maken van een suikervrij dieet naar een normaal dieet. Zorg ervoor dat je voor gezonde suikers kiest en bouw inname van koolhydraten langzaam op om niet te veel aan te komen.

Vermijd bewerkte producten

Bewerkte producten zitten vaak vol met transvetten, en deze vetten zijn wél ongezond voor je. Transvetten ontstaan wanneer vloeibare vetten hard worden, zoals bij margarine of droge koffiemelkpoeder. Vermijd deze producten als je op de lijn let.

Meer gezonde vetten eten met Omega 6

Als je je vaak moe of lusteloos voelt dat is de kans groot dat een dieet met omega 6 helpt. Er is inmiddels aangetoond dat de inname van omega 6 kan helpen bij het verminderen van klachten als depressies. Het is echter wel belangrijk om een goede balans te vinden, want teveel inname van omega 6 kan zorgen voor huidontstekingen. Heb je een lastige huid? Stop dan met het innemen van zonnebloemolie en maïsolie en de kans is groot dat klachten snel verdwijnen.

 

Laat een reactie achter