Vietnamese kookworkshop volgen voor je vertrekt naar Vietnam? Lees alles over de Vietnamese keuken en de regionale specailteiten van Vietnam in dit blog.
De Vietnamese keuken en de regionale specialiteiten
Met een bevolking van 96 miljoen en buurlanden zoals Thailand, Cambodja, China en Laos is het geen verrassing dat Vietnam een mekka is voor de culinaire fijnproever. Van eind 1800 tot 1954 maakte Vietnam deel uit van een Franse kolonie die bekend stond als Frans Indochina. En dat heeft heel veel invloed gehad op de Vietnamese keuken ( misschien wel waarom Vietnam de beste stokbroodjes in heel Zuidoost-Azië heeft).
Vietnamese kookworkshop volgen voor je naar Vietnam vertrekt?
De specialiteiten uit de keuken van Noord-Vietnam
Noord Vietnam heeft en stuk koeler klimaat dan de rest van Vietnam. Dat proef je ook terug in de keuken. In de Noord Vietnamese keuken worden veel minder hete kruiden gebruikt. Zwarte peper is een van de smaakmakers die gebruikt wordt om een hete smaken te creëren in plaats van chili (niet te heet natuurlijk). Gerechten zijn meestal licht en uitgebalanceerd, met vissaus of sojasaus om gerechte meer diepte te geven. Het noorden staat ook bekend om Banh Mi, de beroemde baguette sandwiches gevuld met paté, wortel en koriander.
De gerechten uit de keuken van Noord Vietnam:
Phở of pho –Het nationale gerecht van Vietnam, deze rijke noedelsoep kom je in heel Vietnam tegen. Het wordt meestal gemaakt van een kip- of runderbouillon met rijstnoedels, groenten en koriander. Eet pho als je ooit verkouden of griep hebt en je bent snel weer de oude.
Cha Ca La Vong – Gegrilde vis gekruid met knoflook, gember, kurkuma en dille.
Pho Cuon – Zacht rijstnoedels gevuld met citroengras, rundvlees, ui, sla en komkommer.
Bun Cha – Een van de bekenste comfort food gerechten in Hanoi, gemaakt van gegrild of BBQ varkensvlees met rijstnoedels en kruiden. Standaart met een heerlijke vissaus om te dippen (of giet er alle saus overheen). Het is bijna een maaltijd en geweldig als lunch.
Bánh Bao – Deze snacks zijn vermoedelijk afkomstig uit China en heerlijk als Streetfood . Deze kussenachtige gestoomde broodjes zijn meestal gevuld met gehakt varkensvlees of kwarteleitjes, maar zijn er ook in dessertvorm met zoete vulling
Cha Gio – Nog een geweldige Vietnamese snack, deze gefrituurde loempia’s zijn gevuld met varkensgehakt, garnalen, judasoren champignons, wortel en vermicelli noedels. Dompel ze in sojasaus en geniet van dit feestje!
De specialiteiten uit de keuken van Centraal Vietnam
Liefhebben van lekker pittig ? Dan is de keuken uit Centraal Vietnam de plek voor jou. Chiliolie en chilijam zijn de gemeenschappelijke smaakmakers uit de keuken van Centraal Vietnam. Doordat veel van de steden naast de kustlijn liggen, gaan gerechten gepaard met een gefermenteerde garnalen of vispasta. Centraal-Vietnam staat ook bekend om zijn gestoomde knoedels, met een scala aan hartige en zoete snacks om uit te kiezen. Wil je een Vietnamese kookworkshop volgen? neem dan contact op voor een vrijblijvende offerte. Of toch liever een Thaise workshop? Maak gebruik van onze keuzenhulp en ontdek alle mogelijkheden
De gerechten uit de keuken van Centraal Vietnam:
Bún Bò Huħ – Een pittige soep met rijstvermicelli, citroengras en rundvlees. Deze soep kun je overal in Huħ vinden.
Bao Vac – Deze delicate knoedels hebben de vorm van een roos, gevuld met garnalen en geserveerd met knapperige sjalotten.
Mì Quħng (Quħng noedels) – Deze kurkuma noedels worden gekookt in een sterke bouillon met een garnituur van varkensvlees of kip, verse groenten, kwarteleitjes, geplette pinda’s en een rijstcracker.
De specialiteiten uit de keuken van Zuid-Vietnam
In het Zuiden van Vietnam is het klimaat vrij warm en vochtig. Hierdoor is er een grote diversiteit aan exotische groenten en fruit. De gerechten uit deze keuken worden vaak op smaak gebracht met knoflook, sjalotten en veel verse kruiden. De Zuid Vietnamese keuken is vaak wat zoeter dan is de rest van het land en deze keuken maak veel gebruik van kokosmelk.
De gerechten uit de keuken van Zuid Vietnam:
Cħm Tấm – ook wel gebroken rijst genoemd, dit gerecht is een specialiteit in het zuiden en perfect voor ontbijt, lunch of diner. Het is gemaakt van gebroken rijstkorrels die niet kon worden verkocht, geserveerd met gegrilde karbonades, plakjes gehaktbrood en bedekt met groene uien.
Banh Khoai – Deze Vietnamese cake is gemaakt van geraspte cassave, kokosmelk, suiker en een beetje zout.
Bánh Xèo – Een heerlijke gevulde rijstpannenkoek met garnalen, taugé en sjalotten.
Gỏi cuốn – Verse loempia’s! Een rijstpapier gevuld met varkensvlees of garnalen met verse groenten en heel veel kruiden.
Vietnamese kookworkshop volgen
We geven Vietnamese kookworkshops waar je traditionele Vietnamese gerecht leert maken. Van verse loempia’s tot karamel gemberkip om er maar een paar te noemen! Leuk met vrienden, familie of zelfs als bedrijfsuitje. Samen verse loempia’s rollen is misschien nog wel de beste teambuilding oefening ooit!. We hebben alle Vietnamese ingrediënten en de faciliteiten om met grote en kleine groepen Vietnamees te koken. Het enige dat ontbreekt ben jij!
Neem contact op voor een vrijblijvende offerte van de Vietnamese kookworkshop
Laat een reactie achter