Inmiddels staat sinds de teller van het aantal inwoners ter wereld op 7 miljard. Om die elke dag allemaal te voeden is er werk aan de winkel, nog steeds sterven dagelijks 15 tot 20 duizend kinderen van de honger. En wat blijkt dan uit recent onderzoek: dertig procent van de Nederlanders smijt minstens een paar keer per week eten of drinken weg. En het ergste is dat het eten betreft wat nog prima eetbaar is. Dat is op zijn allerzachtst gezegd scheef.

Meer consequenties

 Naast voedseltekort aan een kant van de wereld en overschot aan de andere kant zijn er gevolgen voor het milieu, wat weer schadelijk is voor de voedselproductie en zo is de vicieuze cirkel rond. Niet alleen wordt de afvalberg vergroot, letterlijke ook alle energie die nodig om dat weggegooide eten te produceren en vervoeren gaat verloren en is voor niks geweest.

Redenen

 Waarom wij zo veel eten verspillen heeft verschillende redenen. Schijnbaar kunnen wij het ons financieel veroorloven. De meeste gehoorde reden is dat het product over de houdbaarheidsdatum (THT) is, maar er bestaat ook nog zoiets als de ‘te gebruiken tot’ (TGT) datum, daar kijken mensen vaak niet naar. Andere redenen zijn: ‘te veel ingekocht’ of ‘het eten was eigenlijk niet echt lekker’.

Wat kunnen we als consument verbeteren

 Het lijken open deuren, maar blijkbaar moeten die toch nog opengemaakt worden. Doe boodschappen met beleid en koop dus niet te veel, niet kopen om het kopen. Hetzelfde beleid geldt in de keuken: kook genoeg, maar niet overdreven veel. Let naast de THT op de TGT, daar zit veel verschil tussen.Daarnaast zijn er legio producten die tot ver na de genoemde data eetbaar blijven. Denk hierbij onder meer, maar niet alleen, aan chips (zout conserveert), kaas (bevat al schimmels), groente en fruit (zolang geen ‘rot’ zichtbaar is het prima te eten) en rijst wat verpakt jaren goed blijft. Te veel gekocht, of te veel gekookt eten kun je makkelijk bewaren (in plaats van weggooien en verspillen). Alles wat je te veel hebt kun je invriezen en kun je, afhankelijk van wat het is, weken tot maanden bewaren. Gewoon ontdooien bij (her)gebruik en opwarmen maar. Een andere goede manier om voedsel verspilling te voorkomen is door te koken met maaltijdboxen.

En de producent

 Marketeers en leveranciers kunnen ook hun steentje bijdragen door kleinere porties, beter te verpakken. Ook door een goede uitleg over de THT en TGT. Daarnaast werkt het prima om etenswaar dat tegen de houdbaarheidsdata aanzit in de aanbieding te doen.

 

Lees ook

 

Streetfood hip lekker en makkelijk te maken

Wat is pulled pork en hoe is het ontstaan

Proost vanuit de ruimte

 

Laat een reactie achter