VERSE GEMBER

Gember kan verslavend zijn.  In mijn geval helemaal waar. Elke worstelstok is uniek in vorm wat gember kopen een leuke bezigheid maakt (zoek de leukste uit), maar ik ben vooral verliefd op de geur van verse gember.  De laatste tijd gaat er opvallend vaak wat kleingesneden verse gember mee in mijn basis pittige-roerbakmix die verder bestaat uit wat gesnipperde peper, knoflook en ui.  Simpele smaken om even lekker te fruiten in wat olie en voor mij een mooie gelegenheid om weer even de geur van gember op te snuiven.

Gember vers versus gedroogd


Gember komt van de subtropische plant. Het is een must have binnen de Aziatische en Indiase keuken en kan worden geraspt, gemalen, geschaafd, gedroogd, gekonfijt, vermalen en van het sap kan siroop worden gemaakt. Hoewel de vorm van verse gember grillig is, in mijn ogen nog één van de grote charmes van gember, moet de schil bij aankoop glad zijn. In de koelkast kun je verse gember 3 weken bewaren, ingevroren 6 maanden. Heb je geen trek in verse gember (je weet niet wat je mist) dan kun je ook gedroogde en gemalen gember nemen. In dat geval staat 1/8 theelepel gelijk aan 1 eetlepel vers geraspte gember. De recepten met gember zijn eindeloos, van zoet tot hartig, van fruit tot vlees, van taart tot drank.

Recepten met gember

Gember dip


  • 
4 eetlepels zure room
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 gehakte of geperste knoflook teentje
  • 1 eetlepel fijngehakte verse dille
  • 
1 eetlepel fijngehakte ui
  • 2,5 cm verse gember, geschild en fijngehakt

Maak van de  zure room, mayonaise, knoflook en dille een sausje.
Voeg de gember toe en dippen maar. Lekker met groenten.

Gepocheerde gemberperen met vanillesaus, noten en cranberries
, Nagerecht voor 4 personen

  • 4 rijpe peren
  • 3 eetlepels gembersiroop
  • 5 cm verse gember, geschild en fijngehakt
  • 
stuk citroenschil aan één stuk
  • 250ml kookroom
  • 1 eetlepels honing
  • ½ vanillestokje
  • 4 kleine eidooiers of 3 grote
  • 
4 eetlepels geroosterde en fijngehakte pecannoten
  • 4 kletskoppen
  • 2 eetlepels , gezoete gedroogde cranberries , grof gehakt

Schil de peren , snijd ze open zodat twee gelijke delen ontstaan. Verwijder met een bolle lepel de klokhuizen.  Doe in een brede pan een bodempje water, 3 eetlepels gembersiroop, de rauwe gember en de citroenschil toe. Laat sudderen tot de peren zacht zijn. Dit zal afhankelijk van de grootte 25-30 minuten duren. Haal de peren voorzichtig uit het vocht.  Haal het vocht door een zeef en kook een deel in tot siroopdikte.
Voor de crème:
 Verwarm de kookroom samen met de honing au bain tot tegen het kookpunt (niet koken). Snijd het vanillestokje overlangs en schraap de inhoud uit de peul . Plaats zowel het vanillestokje en de zaadjes in de room mengsel. Klop in een hitte bestendige kom de eidooiers op samen met de suiker.  Wanneer de room op temperatuur is, beetje bij beetje, al roerende met een garde de hete room bij de eieren voegen. Breng al roerende het mengsel opnieuw op temperatuur, maar laat het niet koken. De juiste temperatuur is 80 graden. Gebruik bij twijfel een kookthermometer.
Hak de noten en meng ze met gehakte cranberries en wat siroop. Vul het klokhuis met het notenmengsel en steek er een gebroken kletskop in. Serveer de vanillesaus er apart en lauwwarm bij.