Een snijplank is een plank die je gebruikt om etenswaren op te snijden. Met het oog op hygiëne is het aan te raden om voor verschillende soorten voedsel een afzonderlijke snijplank te gebruiken. Er zijn sets van snijplanken te vinden in verschillende kleuren, zodat je voor iedere soort voedsel een andere snijplank kunt gebruiken. Je gebruikt bijvoorbeeld rood voor het snijden van rauw vlees, blauw voor het snijden van vis en groen voor het snijden van groente.

Verschillende soorten snijplanken plastic, glas of hout?

Snijplanken worden gemaakt van verschillende materialen, maar plastic glas en hout komen het meest voor. Deze materialen hebben eigen voor- en nadelen. Hout is een goed materiaal om op te snijden, maar de poreusheid van het materiaal zorgt ervoor dat het lastiger te desinfecteren is. In de horeca is het om deze reden inmiddels al verboden om houten snijplanken te gebruiken. Een kunststof of glazen snijplank is makkelijker schoon te maken en je kunt ze vaak ook in de vaatwasser doen. Glas heeft dan weer als nadeel dat het een hobbelig materiaal is, waardoor het snijden minder gemakkelijk gaat.

Serveer je hapjes op een mooie snijplank

Het klinkt misschien wat ongebruikelijk, maar je kunt je maaltijden op een leuke en originele manier serveren op een snijplank. Een houten snijplank is misschien wat minder hygiënisch dan een glazen of kunststof snijplank, maar uitermate geschikt voor het serveren van hapjes. Als je een mooie snijplanken gebruikt in een bijzondere vorm, kun je die goed gebruiken om een gerecht of hapjes op een leuke manier te serveren. Vooral kleine hapjes als tapas komen op een snijplank goed tot zijn recht. Ook een kaasplankje kan op een leuke manier geserveerd worden op een mooie plank. Er zijn veel bijzondere snijplanken te vinden in verschillende vormen, materialen en afmetingen.

Laat een reactie achter