Kreeft vormt een bijzonder product in de keuken, we koken er graag mee, maar zijn ons vaak niet bewust van de verschillende soorten die er beschikbaar zijn. Hoe ziet u daarnaast bijvoorbeeld het verschil tussen een mannetje of een vrouwtje en wat is het verschil tussen een hard shell of een soft shell? Leer verschillende soorten kreeft ontdekken met een workshop.

Verschillende soorten kreeften

Er bestaan verschillende soorten kreeften, in Nederland en België komen we vooral zeekreeften tegen. Elders verkoopt men ook langoesten en berekreeften, hier komen we ze weinig tegen. Binnen de zeekreeften onderscheiden we onder andere de Canadese, Amerikaanse en Europese kreeft. De Canadese en Amerikaanse kreeft hebben een wat bruinachtige kleur, terwijl de Europese kreeft aan de andere kant meer blauw-zwart van kleur is. We kennen ze daardoor ook wel als ‘blauwe kreeften’.

Koopt u een Canadese of Amerikaanse kreeft? Houd dan rekening met het verschil tussen hard shells en soft shells. De kreeften met een hard karkas hebben een bredere staart en in de poten zit aanzienlijk meer vlees. Hard shell kreeften zijn daardoor vaak duurder dan soft shell kreeften. Een mannetje of vrouwtje herkent u aan de aanwezigheid van roodkleurige eitjes na het koken, of aan de fijnere ‘beetjes’ van een vrouwtjeskreeft aan de onderzijde, vaak gekruist.

Workshop koken met kreeft

Tijdens een workshop koken met kreeft leer je verschillende soorten kreeft ontdekken met een workshop. Wij gaan we met dit prachtige product aan de slag en zorgen we voor een bijzondere maaltijd. Uiteraard geven we daarnaast tips over het aankopen en bewaren van kreeft, om daar op de juiste manier mee om te gaan. Dit biedt praktische handvatten om zelf kreeft te kopen en dit te bereiken, bijvoorbeeld met Kerst of tijdens een andere bijzondere gelegenheid. Een workshop koken met kreeft is op die manier altijd een bijzondere ervaring, met een product afkomstig uit bijvoorbeeld de Europese wateren.

Lees ook

Leer verse Sushi maken tijdens een kookworkshop
Het moment is weer daar voor Fruit uit de zee
Is zeewier het nieuwe superfood?

Wat kosten een (chef) kok aan huis (Thuis uit eten)

Laat een reactie achter