Verbeter je gezondheid en begin met goede voeding Je komt er op internet de laatste jaren steeds meer over tegen. je Zo kun je bijvoorbeeld  op de site van de universiteit van Wageningen het stuk “voeding als medicijn” terug vinden. Dit stuk geeft veel informatie over voeding als medicijn voor een goede gezondheid. Zo blijkt dat door verandering van voedingspatronen en leefstijl mensen met diabetes type 2 soms zelf helemaal kunnen stoppen met insuline spuiten.

Voeding als een apotheek

Ander voorbeeld: boerenkool. In boerenkool zitten glucosinolaten  deze  komen onder andere voor in verse groenten, fruit, vis- en vleesproducten. Glucosinolaten beschermen je lichaam tegen de werking van kankerverwekkende stoffen (bron: voedingscentrum). Glutathion zorgt voor de aanmaak van een soort eiwit die weer giftige stoffen in je lichaam onschadelijk maken. Ga nu niet gelijk na het lezen van dit stuk kilo’s boerenkool eten want dat is ook weer niet goed voor je schildklier. Kortom voeding kan je helpen bij het gezond houden van je lichaam.

Koken als medicijn

Wij zijn geen professoren, dokters of mensen die gestudeerd hebben in orthomoleculaire voedingsleer. Maar wij kunnen wel een leuke koken als medicijn kookworkshop voor jullie organiseren! Tijdens deze kookworkshop koken wij met jullie uit de boeken van Dale Pinnock ( “koken als medicijn” en “eet jezelf gezond”) . In deze boeken staat heel veel informatie over welke eigenschappen de ingrediënten bezitten die je gezondheid kunnen versterken. Een voorbeeld recept hiervan zie je hieronder uitgewerkt.

Zalmfilet met paksoi knoflook limoen en sinaasappel

Ingrediënten

4 porties Zalmfilet
1 ui fijngesneden
1 teentjes knoflook fijn gesneden
3 dl jus d ‘Orange
Rasp van 1 sinaasappel
Sap van 1 sinaasappel
Rasp van 1 limoen
Sap van 1 limoen
8 stronkjes mini paksoi doormidden gesneden
1/2 eetlepel verse gember geraspt
0,5 dl sojasaus
2 eetlepels honing
Zout en peper uit de molen
1/2 eetlepel aardappelzetmeel aangemaakt met 2 eetlepels water
olijfolie

Werkwijze:

Leg de zalmfilets op een met bakpapier beklede bakplaat. Verhit de olijfolie in een wok pan en bak de  knoflook en ui kort aan.  Voeg dan het limoensap, sinaasappelsap en de Jus d´orange toe en laat dit tot de helft inkoken. Zet dan het vuur lager bind de saus af met wat aardappelzetmeel en breng op smaak met zout en peper. Giet nu wat olijfolie over de zalm en bestrooi met iets zout. Zet nu de bakplaat met de zalm in een oven van 180c en bak de zalm 12 minuten .Verhit de olijfolie in een wok pan en bak de gember kort aan. Voeg dan de paksoi toe en bak dit kort mee. Voeg dan de limoenrasp, sinaasappelrasp, sojasaus en honing toe en bak de paksoi kort (paksoi moet een bite houden). Zet dan het vuur uit breng op smaak met zout en peper. Verwarm de saus en haal de zalm uit de oven. Serveer de zalm samen met de saus en de paksoi op een mooi bord.

Verbeter je gezondheid en begin met goede voeding

Neem als voorbeeld het recept hierboven. Wij hebben voor je uitgezocht wat de ingrediënten precies voor je gezondheid kunnen betekenen. De informatie over de ingrediënten kom uit het boek koken als medicijn en van de site van het voedingscentrum.

  • Zalmfilet bevat omega 3 vetzuren goed voor hart en bloedsomloop
  • Citrus bevat flavonoïden beschermen bloedvaten tegen beschadiging
  • Ui bevat Quercetine werkt tegen allergieën, astma en goed voor spijsverteringsysteem
  • Paksoi bevat ijzer belangrijk voor de vorming van hemoglobine
  • Gember bevat een stof die ontstekingsremmend kan werken
  • Knoflook bevat Ajoene goed voor hart en bloedvaten
  • Honing remt de groei van bacteriën en stimuleert het immuunsysteem
  • Peper bevat capsaïcine dat er zorgt dat de cellen aan de binnenkant van de bloedvaten extra veel stikstofmonoxide aanmaken.

 

Zoals je kunt lezen is het recept niet iets van een alternatieve geneeswijze. Maar door steeds meer onderzoek kun je wel uitvinden wat voeding precies voor jou kan betekenen. Onze tip kook zo veel mogelijk vers en gevarieerd!

Lees ook

Laat een reactie achter