Vegetarisch koken is goed voor ons en onze planeet maar er zijn nog veel vragen te beantwoorden als het gaat om vegetarisch eten. In dit artikel beantwoorden wij de meest gestelde vragen over vegetarisch koken en of vegetarisch eten echt gezond is voor je.

 

Vegetarisch koken is goed voor ons en onze planeet

Is vegetarisch koken gezond voor je?

Het Nederlandse voedingspatroon wordt vaak samengesteld op basis van dierlijke eiwitten. Het is daarom niet vreemd dat veel mensen zich afvragen of een vegetarisch dieet wel gezond is. Krijg je wel genoeg vitamine B12 binnen en hoe zit het met een ijzertekort als je helemaal geen vlees meer eet? Hoe kom je aan eiwitten en vult vegetarisch eten wel genoeg?

Vegetarisch koken is leuk en voedzaam

Wees gerust, want in vegetarische gerechten zitten meer dan genoeg gezonde en voedzame stoffen. Met het oog op dierenwelzijn en de toekomst van de planeet verdiepen steeds meer mensen zich in vegetarisch koken. Vegetarisch eten is niet alleen goed voor de planeet maar ook voor ons lichaam. Zo wijst onderzoek bijvoorbeeld uit dat een vegetarisch eetpatroon voor een lagere bloeddruk zorgt. Hierdoor is het risico op bloed- en vaatziekten lager. Het is wel belangrijk om goede vervangers te vinden voor vlees.

In plaats van 100 gram vlees kun je het volgende eten:

  • 100 gram kant-en-klare vleesvervanger
  • 135 gram peulvruchten zoals bonen (rauw of gekookt)
  • 2 eieren per dag
  • 25 gram ongezouten pitten, noten of pinda’s

 

Hoe help vegetarisch eten het milieu?

Door vegetarisch te eten help je de natuur een handje, maar hoe doe je dat dan? Veel mensen begrijpen dat vegetarisch eten ervoor zorgt dat er minder dieren geslacht worden, maar de impact van vegetarisch koken is groter. Door vegetarische ingrediënten te kiezen zorg je voor minder gebruik van water. Er is minder ontbossing omdat velden niet vrijgemaakt hoeven te worden voor het laten grazen van koeien en schapen. Tot slot zorgt vegetarisch koken voor een lagere uitstoot van broeikassen. Als je vegetarisch kookt dan draag je dus bij aan een betere leefomgeving voor mens en dier.

Hoeveel dieren red je nu echt als je vegetarisch eet?

Hoeveel dieren red je nu echt als je vegetarisch eet?

De gemiddelde vleeseter eet zo’n 727 dieren in een heel leven. Vissen, schaaldieren en schelpdieren zijn hierbij niet meegeteld. Als je kiest voor vegetarische ingrediënten dan heb je invloed op het aantal dieren die geslacht worden. In de zee zorgt het overmatig eten van vis het verstoren van ecosystemen in de oceaan. Inmiddels zijn er kweekhokken in de zee gelegd om vissen te kweken voor vishandel. Dit is positief omdat bijvangst wordt voorkomen maar je kunt je voorstellen dat de leefomstandigheden voor vissen in de hokken niet optimaal is.

Tot slot zorgt vegetarisch eten voor meer evenwicht in de voedselverdeling in de wereld. Wist je bijvoorbeeld dat ongeveer 40% van alle graangewassen wereldwijd wordt gebruikt om vee te voorzien van voedsel? Wanneer meer mensen vegetarisch koken dan komt er een grote hoeveelheid graan ter beschikking voor menselijke consumptie.

Wil jij leren hoe je de lekkerste vegetarische gerechten maakt zonder het gevoel te hebben dat je iets mist? Boek nu een kookworkshop bij Keukenvuur en leer hoe je heerlijke en voedzame vegetarische gerechten kunt maken.

Foodtrucks waar komen ze vandaag?

 

 

 

 

Laat een reactie achter