Tapas maken is leuk en brengt mensen samen. Daarom zijn tapas de perfecte gerechtjes om te serveren tijdens een bijeenkomst met vrienden en familie. Van oorsprong zijn tapas Spaanse aperitiefjes die je op verschillende manieren kunt maken. Tapas worden vaak gecombineerd met pintxos. Dit zijn kleine broodjes die met verschillende ingrediënten belegd worden. Tapas worden ieder jaar gemoderniseerd waardoor je steeds weer nieuwe variaties op bestaande tapasgerechten kunt maken. Dit maakt tapas maken zo leuk! Lees snel verder om erachter te komen hoe jij kunt leren om tapas te maken voor elke gelegenheid.

tapas maken

De oorsprong van tapas hapjes

Tapas komen oorspronkelijk uit Spanje. Het woord tapa is afgeleid van het Spaanse werkwoord tapar. Dit betekend afdekken of bedekken. Tapas werden doorgaans geserveerd tijdens een borrel. Je kunt tapa ook letterlijk vertalen naar deksel. Op basis van deze betekenis is het waarschijnlijk dat tapas zijn ontstaan vanuit de gewoonte om glazen af te dekken met een stukje brood of bijvoorbeeld een plakje ham. Door het glas met de tapas af te dekken kunnen vliegjes niet in de drankjes terecht komen. Het serveren van tapas bij alcoholische dranken zorgt er ook voor dat mensen een goede bodem leggen en minder snel dronken worden.

Klassieke tapas recepten

Als we aan tapas denken dan denken de meeste mensen direct aan een aantal ingrediënten die echt niet mogen ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan chorizo, gazpacho, tortilla’s en patatas bravas. Andere klassieke tapas gerechten zijn gegrilde sardines, toast met Spaanse ham en tomaat, gegrilde Padrón pepers en courgette koekjes met muntyoghurt. Als je benieuwd bent naar populaire dranken die bij tapas worden geserveerd dan kun je denken aan Sangria of wijn.

Zoals je ziet hoort toast met beleg ook bij tapas. In de Spaanse keuken noemen ze dergelijke broodjes Pintxos of pinchos. Dit zijn kleine stukjes stokbrood die je grilt met wat olijfolie. Vervolgens beleg je de broodjes met verschillende ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan een geroosterd broodje met Spaanse ham of een Pinchos de Torilla, ofwel een Spaanse omelet. Klassieke pinchos gerechten zijn enorm divers waardoor er altijd een pincho is die jij lekker vind.

Leer tapas maken met vrienden en familie

Tapas maken met vrienden n familie is een leuke bezigheid tijdens een lekkere borrel. Vier het leven met vrienden en familie door regelmatig tapas avondjes te organiseren. Weet je niet goed waar je moet beginnen als je tapas wilt maken? Geen zorgen, want bij Keukenvuur bieden wij een interessante kookworkshop aan waarin jij en je vrienden of familie leren om zelf tapas te maken.

Als je bij Keukenvuur een kookworkshop tapas maken boekt dan mag je rekenen op een avond vol lekkere hapjes, drankjes en gezelligheid. Samen werken wij aan 10 tot 11 heerlijke tapasgerechten die rechtstreeks uit de authentieke Spaanse keuken komen. Om de avond helemaal compleet te maken en het Spaanse gevoel naar boven te brengen, worden de gerechten in typische Spaanse schalen geserveerd. Tot sloten vertellen wij tijdens de kookworkshop meer over Andalusië. Je leert over eetgewoontes en de verse ingrediënten die Spanjaarden gebruiken zodat jij na de kookworkshop in staat bent om heerlijke tapasgerechten te bereiden.

Boek nu een tapas kookworkshop en leer tapas maken met vrienden en familie. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt over onze workshop. Wij staan graag voor je klaar!

 

Laat een reactie achter