Tahin saus: een saus die je met bijna elk gerecht kunt combineren. Tahin saus is gemaakt van sesamzaadjes. Je kunt ervoor kiezen om de tahin saus te maken met huisgemaakte tahin pasta, maar het is ook mogelijk om de tahin pasta kant-en-klaar te kopen in de lokale toko. Dit heb je nodig om tahin pasta met verse ingrediënten te maken.  

  • 180 gram sesamzaadjes
  • 100 tot 200 ml olijfolie

 

Recept voor thuisgemaakte tahin pasta 

Stap 1: verwarm de oven voor op 175 graden en verspreid 180 gram sesamzaadjes over een bakplaat met bakpapier. Rooster de zaadjes in ongeveer 4-5 minuten goudbruin. Schud de zaadjes op de bakplaat na zo’n 2 minuten om zodat de zaadjes aan beide kanten geroosterd worden en laat de zaadjes hierna even afkoelen buiten de oven. 

Als de zaadjes zijn afgekoeld dan kun je ze in een blender pureren met een scheutje olijfolie. Haal regelmatig de randen naar beneden met een spatel en voeg olijfolie toe tot de tahin pasta een gladde consistentie heeft. Je kunt tahin pasta in een gesteriliseerde pot tot een maand in de koelkast bewaren. 

Tahin saus maken

Tahin saus maken als de beste!

Als je de pasta hebt gemaakt dan ben je al een heel eind! Om de pasta vervolgens op smaak te brengen gebruik je 4 teentjes knoflook, het sap van 1 citroen, 7 eetlepels water, zeezout en wat peper uit de pepermolen. Wrijf de knoflookteentjes tot een pasta met een beetje zeezout om de tahin saus op smaak te brengen. Meng de knoflookpasta met 5 theelepels tahinpasta en breng de tahin saus op smaak met wat peper. Hierna kun je de saus in allerlei verschillende gerechten verwerken. 

Tahin gebruiken in allerlei gerechten

Tahin kun je door de nootachtige smaak in allerlei gerechten verwerken. Denk niet alleen aan hartige gerechten, maar ook toetjes, waaronder taarten en cakes! Denk bijvoorbeeld eens aan het maken van een vegan fudge taart met tahin of combineer tahin met splijtkool, bloemkool en kikkererwten voor het avondeten. De mogelijkheden zijn eindeloos en zodra je de smaak te pakken hebt zul je merken dat het altijd een goed idee is om tahin saus op voorraad te hebben. Deze smaakmaker is namelijk niet alleen geliefd bij volwassenen, maar ook bij kinderen!

Kookworkshop in Utrecht boeken om te leren van de chef

Tahin is een pasta die je vooral tegenkomt in gerechten uit het Midden-Oosten. In Turkije wordt tahin bijvoorbeeld gebruikt in halwa: een Turks gebak gemaakt van sesam. Tahin saus wordt ook veel gebruikt in shoarma tentjes, maar het is dus ook mogelijk om tahin saus in zoete lekkernijen te verwerken. Lees van de chef hoe je tahin saus op verschillende manieren kunt gebruiken door een kookworkshop te boeken bij KEUKENvuur. Wij nemen je graag mee op een culinaire reis door het Midden-Oosten en laten je graag zien hoe tahin saus volgens het originele recept gemaakt kan worden. Tijdens de workshop leer je ook meer over lokale gerechten en de geschiedenis die hierachter schuilt. Een kookworkshop bij KEUKENvuur zit dus vol met lekkere gerechten, leerzame momenten én natuurlijk heel veel gezelligheid. 

Benieuwd naar hoe een kookworkshop van KEUKENvuur georganiseerd wordt? Neem nu contact met ons op voor meer informatie of begin meteen met het boeken van een kookworkshop in Utrecht