Tafelmanieren bij chique diners Hoe heurt het eigenlijk de tips en tricks
Bij een chic diner horen natuurlijke de juiste manieren. Geen boeren laten en je handen boven tafel kunnen de meesten nog wel bedenken. Maar hoe zit het eigenlijk met de fijne kneepjes van het vak? Hoe heurt het eigenlijk? Keukenvuur geeft je een spoedcursus!
1. Dames gaan voor
Door de jaren worden vrouwen op veel gebieden meer behandeld als mannen. Volgens de etiquetteregels werkt het echter anders: dames worden altijd als eerste bediend en daarna pas de mannen. Bij een diner kan het voor heren ook gepast zijn om de stoel van een vrouw die naast je zit een beetje naar achteren te trekken en aan te schuiven als ze wil gaan zitten.
2. Let op de gastheer/-vrouw
Je kan jezelf het makkelijk maken door goed op de gastvrouw te letten. Zo hoor je niet te beginnen met eten voordat de gastvrouw is begonnen. Hetzelfde geldt voor het einde van het diner: wanneer de gastheer zijn bestek ‘sluit’ dien je te stoppen met eten. Bestek is overigens gesloten wanneer het mes en de vork naast elkaar liggen op het bord, met de vork naar beneden en de kartelrand van het mes naar de vork.
3. Maak geen basisfouten
Sommige regels hebben niets met etiquetteregels te maken maar zijn in alledaagse maaltijden ook aan de orde. Daarom is het des te belangrijker dat je je ook netjes aan deze regels houdt. Hierbij kan je denken aan:
Telefoon uit Geen boeren Niet van tafel tijdens het eten Niet slurpen Niet praten met een volle mond
4. Eten en drinken
Een aantal do’s en don’ts met betrekking tot het eten zelf.
Don’t: brood snijden of afbijten. Het mes dat erbij wordt geserveerd is voor de boter.
Do: Brood scheuren. Scheur een stukje brood af en leg de rest weer neer. Eet het stukje in één keer op.
Don’t: het wijnglas bij de kelk (het gedeelte waar de wijn inzit) vastpakken.
Do: het wijnglas bij de steel vasthouden. Dit is om vette vingers te voorkomen.
Don’t: eten prakken en opscheppen.
Do: prik met je vork wat vlees, groente en aardappel en breng het geheel naar je lippen.
Don’t: tijdens het diner een tandenstoker gebruiken.
Do: als je ‘iets groens’ tussen je tanden hebt excuseer je jezelf en loop je naar het toilet.
Don’t: pasta snijden en eten met een vork.
Do: pasta tegen een lepel om je vork heen wikkelen. Oefenen maar!
Don’t: je servet laten liggen.
Do: vouw je servet in een driehoek en leg die met de punt naar je toe op je schoot.
5. “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”
Hoewel chique etentjes nog steeds worden georganiseerd en je in sommige restaurants echt op je tafeletiquette moet letten wordt etiquette wel minder belangrijk in Nederland ten opzichte van vroeger. Misschien heeft het te maken met de smartphonegeneratie of met de vele nieuwe culturen in Nederland, die allemaal hun eigen etiquette meenemen.
We willen je nog één laatste tip meegeven: als je twijfelt of je wel helemaal aan de regels voldoet kan je altijd naar je gastheer kijken of naar de personen om je heen, dan zit je in de praktijk altijd goed!
Lees ook
Meer weten lees ook ons blog menu etiquette
Met deze drie kooktips kook je snel als een echte chef
Alles over verse gember
Laat een reactie achter