Superfoods: The Good, The Bad and The Ugly
De afgelopen jaren zijn superfoods in populariteit toegenomen. Steeds meer supermarkten bieden een steeds groter assortiment aan superfoods aan en op het internet vind je steeds meer recepten waarin superfoods worden gebruikt als ingrediënt.
Er zijn echter ook twijfels over superfoods. Zijn ze wel zo gezond? En waar moet je op letten als je gaat koken met superfoods of als je superfoods wilt kopen?
In dit artikel geven we je de ongezouten waarheid aan de hand van The Good, The Bad & The Ugly van superfoods. Maar eerst, een korte introductie…
Wat zijn superfoods en welke superfoods zijn er?
Superfood is in de eerste plaats een marketingterm. Er is geen officiële definitie van wat superfood is. Wel zijn de meeste mensen het erover eens dat superfood voedsel is die bovengemiddeld goed zijn voor je gezondheid. Dit kan bijvoorbeeld doordat er erg veel goede voedingsstoffen inzitten, of bepaalde voedingsstoffen die weinig in ‘normale’ voeding voorkomt.
Superfoods: The Good, The Bad and The Ugly
Superfoods kun je vinden in alle categorieën van de schijf van 5. Enkele voorbeelden zijn:
- Supplementen en poeders: maca-poeder, chlorella, spirunella, lucuma en tarwegras poeder.
- Zaden, pitten en noten: chiazaad, hennepzaad, lijnzaad, pompoenpitten en walnoten.
- Fruit, bessen, groeten en planten: goji-bessen, quinoa, avocado’s en blueberries.
- Overige superfoods: cacaobonen, kidneybonen, sperziebonen en andere bonen, zalm, kokosolie en celzouten.
- Kruiden: ginseng, gember en kurkuma.
Zoals je ziet is er heel veel keuze als het gaat over de categorie superfoods. Deze lijst is dan ook niet volledig.
The Good: voedingsstoffen, antioxidanten en pure voeding
Superfoods bevatten over het algemeen veel voedingsstoffen die goed voor je zijn. Vitaminen, mineralen en antioxidanten komen er veel in voor. Een ander voordeel dat vaak genoemd wordt is dat superfoods ‘puur’ zijn. Dit betekent dat er vaak geen E-nummers in worden verwerkt en dat er maar een ingrediënt inzit: de superfood zelf.
Superfoods zijn vaak een goede aanvulling op een bestaand voedingspatroon. Ze kunnen ook worden ingezet als vleesvervanger voor vegetariërs of veganisten. Zo bevatten noten, bonen en hennepzaad bijvoorbeeld erg veel eiwitten. Andere superfoods bevatten weer andere voedingsstoffen die erg goed voor je zijn.
The Bad: duur en niet altijd gezond
Hoewel de term anders doet vermoeden is superfood niet altijd gezond. Zo bevatten veel (gedroogde) bessen en vruchten vaak veel suiker. Ook zorgt de term voor verwarring. Zo kan een product als agavesiroop worden aangeduid als superfood, terwijl er voor 99% suiker inzit.
Daarnaast is de term superfood in eerste instantie een marketingterm. Hoewel veel superfood (boerenkool bijvoorbeeld) goed te betalen is, zijn veel superfoods erg duur. Zo is vier euro betalen voor een bakje chiazaad de normaalste zaak van de wereld.
The Ugly: allergische reacties & gebrek aan variatie
Mensen die veel superfoods gebruiken lopen het gevaar dat ze hierdoor minder ‘normale’ groenten en fruit eten. Dit kan ervoor zorgen dat je niet genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt of niet gevarieerd genoeg. Daarnaast kunnen superfoods allergische reacties opwekken. Met name over goji-bessen en diverse noten zijn er veel gevallen van een allergische reactie bekend. Ook wordt het gebruik van sommige superfoods afgeraden bij zwangerschap.
Eindoordeel: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg?
Het Voedingscentrum geeft aan dat superfoods een goede toevoeging kunnen zijn op een voedingspatroon, maar dat je met een gezonde levensstijl al genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook zijn er diverse ‘doodnormale’ groentes en vruchten die minstens net zo gezond zijn als de superfoods. Voorbeelden hiervan zijn:
- Boerenkool
- Tomaten
- Spinazie
- Wortels
- Witte kool
Eigenlijk zijn heel veel groenten die we nu al eten supergezond. Met name boerenkool, dat in de Verenigde Staten daadwerkelijk als superfood over de toonbank gaat, is een voorbeeld van supergezond (en super betaalbaar) superfood.
Ons oordeel? Superfoods kunnen inderdaad een goede toevoeging zijn op een gezond voedingspatroon, maar dat geldt voor heel veel groenten.
Veel superfoods zijn, net als ‘normale’ groenten en fruit erg gezond en bevatten veel goede voedingsstoffen. Gelukkig hoeft superfood niet duur te zijn. Veel Nederlandse groenten die we al jarenlang eten mogen met recht superfood worden genoemd. ‘Nieuwe’ superfoods kunnen ook een goede aanvulling zijn.
Meer leren over gezond eten? Wat dacht je van een workshop ‘koken zonder zout’, een ‘olijfolie workshop’ of een workshop ‘koken als medicijn’?