Streetfood: hip, lekker en makkelijk!

Streetfood is zo populair dat het in grote steden door diverse restaurants van de straat gehaald is. Je vindt hier diverse restaurants die bekend staat om hun streetfood en zelfs geen ‘normaal’ eten meer serveren.

Maar wat is streetfood precies? Hoezo is streetfood anders dan het broodje hamburger dat je op de markt haalt, of het broodje döner dat je na een avondje stappen wel eens tegenkomt? Waarom is het zo populair? En hoe kan je zelf streetfood maken?

De geschiedenis van streetfood: dichterbij dan je denkt…
Hoewel de meeste mensen denken dat streetfood iets van de laatste jaren is, zit er wel degelijk een geschiedenis achter. En die geschiedenis is eenvoudiger en bekender dan je denkt. Want zijn we allemaal niet bekend met een broodje hamburger, een haring, een patatje met mayo, of een portie kibbeling? En als we toch bezig zijn, laten we dan vooral de chocoladeoliebol en de appelflap niet vergeten!

Wat meer recent, maar ook al tientallen jaren populair, zijn toevoegingen uit de Turkse en Marrokaanse keuken. Een broodje, lahmacun of dürüm, gevuld met döner, kebab of shoarma is een van de favorieten in het Nederlandse uitgaansleven.
Er is echter een verschil met het klassieke streetfood dat we hier beschrijven en het hippe, nieuwe streetfood dat de afgelopen jaren zijn intrede heeft gedaan.

Streetfood slaat over vanuit het buitenland
Wat niet nieuw is, is streetfood in het uitgaansleven. Wat wel nieuw is, is streetfood in restaurants en bij culinaire aangelegenheden. Net als streetfood op muziek- en foodfestivals, op feestjes, diners, bruiloften en andere partijtjes. Hier is streetfood pas de laatste jaren écht populair geworden. Bovendien is het soort streetfood behoorlijk veranderd.

Qua keuze is het sindsdien is het snel gegaan: Pad Thai uit Bangkok, Dim Sum uit China, Burritos uit Mexico, Saté uit Maleisië, Tapas uit Spanje, Sushimi uit Japan en bagels uit New York. Het zijn slechts enkele voorbeelden uit honderden gerechtjes die vanuit de hele wereld naar Nederland zijn gekomen. Tegenwoordig is het hip om streetfood op je eigen feest te serveren. Sommige mensen cateren zelfs hun hele bruiloft met streetfood.

Streetfood: hip, lekker en makkelijk!

Zelf streetfood maken
Streetfood is zo populair geworden dat bekende merken als Conimex het zelfs naar de supermarkt brengen. Helaas blijft de keuze nog een beetje beperkt en zijn deze gerechten vooral geschikt om aan tafel te serveren. Niet echt handig voor op een feestje dus!
Wil je zelf streetfood maken voor op een feestje waarbij iedereen wat lekkers meeneemt? Of organiseer je zelf een feest en wil je originele hapjes? Dan kan je zelf streetfood maken! Het mooie aan streetfood is dat het niet alleen orgineel en lekker is, maar ook erg makkelijk om klaar te maken.

Een paar korte tips:
• Begin niet te moeilijk. Wat lekkere tapas of wat eenvoudige pasteitjes doen het vaak al erg  goed.
• Check onze streetfood receptendatabase voor een goede dosis inspiratie en maak het jezelf makkelijk!
• Kom eens kijken bij onze streetfood kookworkshop! Kies uit varianten als Dim Sum, Tapas, Sushi & Sashimi of maak gewoon streetfood uit de hele wereld. Je leert niet alleen hoe je het lekkerste streetfood kunt maken, maar gaat ook genieten van je eigen gemaakte streetfood.

De verwachting is dat streetfood in 2019 nóg populairder wordt. Hoog tijd om ook zelf met streetfood aan de slag te gaan!
Geen zin om je eigen streetfood te maken, maar wel genieten van al het lekkers? Neem dan eens een kijkje bij onze cateringopties. We denken graag mee om de lekkerste hapjes klaar te maken!

Lees ook

Hoe maak je Tapas
Kelantan een culinair paradijs
Food power
Volg een sushi workshop

Laat een reactie achter