Houdt u van lekker pittig eten probeer dan eens de Spaanse pepers in diverse soorten en maten. En ontdek welke verschillende soorten verse peper er beschikbaar zijn? Zowel in India, Thailand, Mexico als in Japan staan de koks bekend om het gebruik van verse pepers. Er zit echter veel verschil in de diverse soorten.

Scovilleschaal pepers diverse soorten en maten

Het is aan de hand van de Scovilleschaal van Wilbur Scoville mogelijk om de heetheid van papers en sauzen te meten. We doen dat aan de hand van het stofje capsaïcine. Een paprika heeft een concentratie van 0, tabasco al 5.000 en de heetste peper ter wereld zo’n 2.000.000. Sauzen met een waarde van 30.000 en meer zal u in Nederland niet snel tegenkomen.

Chili pepers in diverse soorten en maten

We kennen de verse pepers ook wel als Chili pepers of Spaanse pepers, beschikbaar in een aantal verschillende soorten. We kennen in Nederland onder andere de paprika, de jalapeño en Madame Jeanette. Vergeet echter ook de sambal niet, ook die saus wordt gemaakt van verse pepers en behoort dus tot de verschillende varianten. In Nederland eten we over het algemeen weinig pepers, waardoor we daar niet goed aan gewend zijn en slechts weinigen van ons een echte Chili peper of Spaanse peper weg zullen krijgen.

Het effect van verse pepers

 Pepers voegen smaak toe aan gerechten, door hier een scherp randje aan te geven. Het is de capsaïcine in de pepers die ervoor zorgt dat de warmtezintuigen in de mond worden gestimuleerd. We voelen daardoor hitte in de mond, het is endorfine vanuit de hersenen dat daar op antwoordt. Endorfine is toevallig ook de stof die zorgt voor een behaaglijk en plezierig gevoel, waardoor iemand daadwerkelijk verslaafd kan raken aan het eten van hete pepers. Bovendien helpen verse pepers bij een verkoudheid om holtes leeg te laten lopen en is het goed mogelijk om er mee af te vallen, dankzij de verhoogde hartslag

Strijd om de heetste peper ter wereld

 Benieuwd naar de heetste peper ter wereld, waar we als Nederlanders gemiddeld genomen helemaal niet aan hoeven te beginnen? Lange tijd was het de Moruga Scorpion die er met de eer vandoor ging, tegenwoordig is er echter sprake van concurrentie van de Carolina Reaper. De verse pepers hebben een zeer hoge concentratie capsaïcine en zorgen daarmee voor een zeer hete smaak waar we als Nederlanders haast geen antwoord op hebben. Benieuwd naar het effect als je het eet ? kijk eens naar de eating the Carolina Reaper

Lees ook

 

Mosselen koken was nog nooit zo makkelijk geweest

Vegetarisch gezond en lekker

In de rijstkoker kun je meer dan alleen maar rijst koken

Wat kosten een (chef) kok aan huis (Thuis uit eten)

Laat een reactie achter