Satésaus is één van de meest populaire sausjes die wij met allerlei gerechten combineren. Van een patatje oorlog tot saté spiesjes en van nasi met satésaus tot een broodje bal: met satésaus kun je alle kanten op. Satésaus maken is niet ingewikkeld en de ingrediënten die je ervoor gebruikt liggen meestal in de voorraadkast. Geen zorgen, want in dit artikel vertellen wij je hoe je de originele Indonesische satésaus voor heerlijke gerechten maakt, vanuit het comfort van je eigen keuken! 

satésaus maken

Satésaus recept

Voordat je aan de slag gaat met het maken van huisgemaakte pindasaus, moet je ingrediënten in huis halen. Alhoewel de meeste ingrediënten waarschijnlijk in de voorraadkast staan opgeslagen, is het toch handig om alle ingrediënten op een rij te zien. Dit is wat je nodig hebt voor de authentieke Indonesische satésaus: 

  • 1 teentje knoflook gepeld
  • ½ bosje koriander
  • 2 eetlepels olie
  • ½ eetlepel rode kerriepasta
  • 2 dl kokosmelk
  • 3 eetlepels geroosterde en fijngemalen pinda’s
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
  • 3 eetlepels vissaus

 

Begin met het pletten van de knoflook en koriander in een vijzel. Door een klein beetje zout aan de knoflook toe te voegen verandert het eenvoudiger in een pasta. Zorg ervoor dat er geen grote stukken knoflook achter blijven. Het is namelijk niet fijn om hierop te kauwen. Leg de pinda’s intussen op een ovenblad en rooster deze tot ze goudbruin zijn. Maal de pinda’s vervolgens ook fijn in de vezel. De derde stap is het verhitten van de olie in een pan. Voeg de knoflook, de korianderpasta en rode kerriepasta toe aan de olie en bak dit in 30 seconden op. Voeg vervolgens de kokosmelk toe en wacht tot de melk aan de kook is gebracht. Hierna kun je de rest van de ingrediënten toevoegen. Laat het geheel 5 minuten doorkoken terwijl je blijft roeren. Zo voorkom je dat de fijngemalen pinda’s aan de boden van de pan kleven en verbranden. 

Satésaus maken voor allerlei soorten gerechten

Satésaus komt altijd van pas. Je kunt het gebruiken om brood in te dippen, maar het is ook een goede aanvulling op allerlei andere gerechten. Oefen daarom regelmatig met het maken van huisgemaakte pindasaus, zodat het proces steeds makkelijker verloopt. Heb je geen pinda’s in huis maar wel pindakaas, dan kun je ervoor kiezen om pindakaas te gebruiken in plaats van hele pinda’s. De smaak van de satésaus zal hierdoor iets minder sterk worden, maar het is een goede vervanger als je geen pinda’s in huis hebt. 

Indonesische kookworkshop volgen

Wil je van een echte chef leren hoe je authentieke Indonesische satésaus moet maken, dan leer je het meeste door een Indonesische kookworkshop te volgen. Tijdens deze workshop leer je niet alleen hoe je pindasaus moet maken, maar leer je ook om andere Indonesische gerechten te bereiden. De kookworkshops duren gemiddeld 3 uur en wij zorgen voor bijpassende drankjes. Het enige wat jij nog hoeft te doen is je vrienden en familieleden verzamelen en een dag te prikken waarop jullie de kookworkshop kunnen volgen. Zien we jou snel in onze keuken in Utrecht? Boek een Indonesische kookworkshop hier of neem contact met ons op voor meer informatie! 

Laat een reactie achter