Uit voortdurend onderzoek van Lina Begdache, professor aan de Binghamton University, blijkt dat er een verband is tussen koken en onze mentale toestand. Door regelmatig eigen maaltijden te bereiden zorg je voor een positief effect op je mentale toestand. Hoe en waarom dit zo is ontdek je in dit artikel.

 

Samen koken zorgt ervoor dat je tot rust komt

Samen koken versterkt emotionele betrokkenheid

Of je nu samen kookt met je partner, een groep vrienden of collega’s. Door een maaltijd met elkaar te bereiden wordt iedereen met elkaar verbonden. Omdat iedereen moet weten wat hij of zij moet doen is het noodzakelijk om goed naar elkaar te luisteren en goed met elkaar te communiceren. Na het samen koken of het volgen van een kookworkshop merk je daarom vaak lichte verandering in omgang. Als groep begrijp je elkaar beter en hoe vaker je samen kookt, hoe sterker de band wordt.

Samen koken zorgt ervoor dat je tot rust komt

Zelfs als je jezelf niet ziet als een keukenprins of keukenprinses, koken maakt iedereen rustiger. Als je aan het koken bent dan werk je met gevaarlijke hulpmiddelen. Alles is scherp, breekbaar, heet of aangedreven door een motor. Het is dan ook belangrijk om je aandacht erbij te houden wanneer je aan het koken bent. Door je te focussen op één bezigheid zoals het snijden van een tomaat dan kalmeert dit omdat je moet concentreren op een eenvoudige handeling. Wist je bijvoorbeeld dat kookworkshops ook regelmatig worden ingezet als creatieve therapie bij de behandeling van mensen met gezondheidsproblemen als depressies, eet- en angststoornissen en ADHD.

Samen koken bevorderd de samenwerking op de werkvloer en in de privé sfeer

Samen koken is goed voor de creativiteit

Door niet vanaf een kookboek te koken maar je creativiteit te gebruiken is het zeer waarschijnlijk dat je een uniek gerecht creëert. Met behulp van een kookworkshop wordt je geïntroduceerd aan ingrediënten die je zelf misschien nooit zou uitkiezen. Zo leer je iets nieuws en is er ruimte om nog meer smaken op een creatieve manier te gebruiken in de toekomst.

Samen koken bevorderd de samenwerking op de werkvloer en in de privé sfeer

Door met elkaar te koken leer je om verschillen, onenigheden en frustraties aan de kant te zetten omdat je op één belangrijke taak moet focussen. Samen koken zorgt er ook voor dat mensen creatiever en beter worden in het sluiten van compromissen. Je moet het immers met elkaar eens worden om een mooie gerecht op tafel te zetten.

Koken heeft een positief effect op motivatie

Hoe vaker je samen kookt, hoe gemotiveerder je zult zijn om alledaagse taken sneller en effectiever aan te pakken. Als je kookt dan wordt het beloningssysteem in onze hersenen geactiveerd. Wij weten dat er een mooie maaltijd op ons wacht nadat het koken achter de rug is. En van eten voelen wij ons voldaan dus de taak leidt tot een mooie beloning. Door het beloningssysteem dagelijks tijdens het koken te activeren wordt het overdag ook makkelijker om de taken aan te pakken die je normaal gesproken vooruit zou schuiven.

Boek nu een kookworkshop om je mentale gezondheid te verbeteren! Neem nu contact met ons op voor meer informatie. 

Lees ook

Asperges de diva onder de seizoensgroenten

Wat zijn Oergroenten: een overzicht

Dim Sum workshop gezellig je week goed af sluiten of beginnen

Laat een reactie achter