Visfilet in pittige tamarinde saus een specialiteit uit de Maleise keuken

Belacan, is een Maleisische variëteit van garnalenpasta die je misschien ook wel zult kennen als trassi.  De garnalen worden eerst gestoomd en dan tot een pasta gemalen. Hierna laten ze de garnalen en enkele maanden fermenteren. Na het fermentatieproces wordt deze pasta nog eens gebakken en samengeperst tot blokken.  Belcan is een specifieke garnalenpasta die veel in de Maleise keuken gebruikt wordt. Een van de gerechten die gemaakt worden met belcan is sambal belacan. Een mix van chilipepers, gehakte knoflook, sjalottenpasta en suiker.

Visfilet in pittige tamarinde saus een specialiteit uit de Maleise keuken

 

Leg de gedroogde pepers in een kom en giet hier lauwwarm water over ( laat minimaal 10 minuten staan). Als de pepers goed zacht zijn giet de peper dan op een zeef en laat goed uitlekken. Snij dan de pepers in de lengte open en verwijder de zaadjes. Stamp dan de pepers met de gember, citroengras, sjalotten, knoflook en de kemirinoten tot een fijne pasta. Verhit de olie in een pan en rooster de belcan op laag vuur ( ongeveer 2 minuten wel blijven roeren). Voeg dan de pasta  toe ( in Maleisië noemen ze de pasta een rompa) en bak deze verder op laag vuur totdat deze donkerder wordt en de olie zich gaat scheiden van de pasta +/- 4 minuten.

Meng er dan het tamarindewater doorheen ( let wel op dat je een zeef boven de pan hangt de pitten hoeven niet bij dit gerecht) en breng dit aan de kook. Voeg dan de aubergine, limoenblaadjes, tomaat en de okra toe en breng dit aan de kook. Zet dan het vuur lager en kook de groenten 4 minuten zachtjes door. Voeg dan de vis toe en kook de vis op laag vuur zachtjes gaar. Zet dan het vuur uit en voeg het zout, de suiker en de tamarindesap toe garneer de Visfilet in pittige tamarinde saus een specialiteit uit de Maleise keuken af met de Daun laksa.

Wil je meer weten over de Maleise keuken?