Stoofpot van pens chorizo en kikkererwten recept uit de Filipijnse keuken

Doe de 3 liter water met de 3 theelepels zout in een pan en breng dit aan de kook. Voeg dan de gesneden pens en het varkensvlees toe en kook dit zachtjes gaar ( kan wel 3 uur duren !). Als het vlees gaar is giet het dan af en bewaar in een kom.

Verhit in een pan een beetje zonnebloemolie voeg dan de reepjes bacon toe en bak deze op laag vuur krokant. Haal dan de bacon uit de pan en doe in een kom ( gooi het vet niet weg!). Bak in dezelfde pan de zoete aardappel, chorizo en de rode peper kort aan en voeg dan de kikkererwten toe. Bak dit weer even kort op blus af met de 7,5 dl water en breng aan de kook. Voeg dan de tomatenpuree, ketchup, bacon, pens en het varkensvlees toe en breng dit aan de kook. Zet dan het vuur lager en voeg de rode en groen paprika toe.

Kook de stoofpot op laag vuur verder door totdat de paprika zacht is. Voeg dan zout en peper naar smaak toe en serveer met rijst. In dit gerecht dat ze in de Filipijnen Callos noemen zie je goed de invloed die de Spanjaarden hebben gehad op de Filipijnse eetcultuur. In Nederland zouden wij de bereiding van pens een van kop tot staart verwerking noemen. Dat betekend dat alles van het bier gebruikt word en er niets verloren gaat.

 

Laat een reactie achter