Verwarm de melk in een pannetje tot 37c. Neem het pannetje van het vuur en doe de melk in een kom. Voeg de gist toe en los deze op in de melk. Voeg nu de bloem, suiker, eieren, boter toe en meng het beslag goed door. Leg een natte theedoek over de kom en laat het beslag minimaal 30 minuten op een warme plaats rijzen. (beslag moet zich verdubbelen). Haal na 30 minuten de theedoek van de kom en roer dan de krenten en rozijnen door het beslag. Doe de theedoek weer over de kom en laat het beslag voor een 2e maal 30 minuten op een warme plaats rijzen.(beslag moet zich verdubbelen). Verwarm de frituur pan op tot 175c. Schep met behulp van een ijsknijper bolletjes en laat dit voorzichtig in de warme olie glijden. (zorg dat je niet te veel bolletjes tegelijk in de pan doet). Frituur de oliebollen goudbruin. Haal ze dan uit de frituur en laat de bollen uitlekken op keukenpapier. Bestrooi de oliebollen met poedersuiker.
Uit dit recept komen ongeveer 20 stuks oliebollen.
Dit is een basis recept voor het maken van het olliebollen beslag. Je kunt er op verschillende manieren mee variëren door andere ingrediënten aan het beslag toe te voegen. Denk dan bijvoorbeeld aan stukjes karamel, verschillende nootjes enz. Deze oliebollen kun je ook gebruiken als friandise voor het einde van een mooi diner. Op de website kun je nog meer recepten vinden voor oliebollen. Probeer ook eens de Zuid Afrikaanse versie of de oliebol van pompoen met karamel