Citroengras galanga Kroeung smaakmakers uit de keuken van Cambodja

Citroengras galanga Kroeung smaakmakers uit de keuken van Cambodja
lokale markt Siep Raep Cambodja

Citroengras galanga Kroeung smaakmakers uit de keuken van Cambodja

Tijdens het maken van de verschillende Cambodjaanse gerechten worden er veel verschillende smaakmakers toegevoegd. Deze basis smaakmakers citroengraspasta, chilipasta, galanga dressing en kroeung pasta heb je daar voor nodig. Een van de leukste gerechten is Varkensvlees met Prahok en mini aubergine in kokosmelk . Je kunt dit gerecht een beetje vergelijken met een crudite met dip ( rauwe groenten met een dipsaus )  De saus is op basis van varkensvlees met mini aubergine en kokosmelk. Deze saus is dan weer een dip die gebruikt wordt voor rauwe groenten. De groenten die je kunt gebruiken voor deze dip zijn in stukken gesneden komkommer, gesneden aubergine , spitskoolbladeren en in elkaar geknoopte rauwe kousenband. Dit gerecht is er ook in een visvariant die kom je op veel menukaarten tegen in Cambodja.

HOE MAAK JE DEZE GERECHTEN?

Citroengras pasta uit de keuken van Cambodja

-250 gr citroengras alleen de zachte onderkant
-½ theelepel zout
-2 theelepels verse galanga geraspt
-2 theelepels verse kurkuma geraspt
-6 stuks limoenblaadjes zonder het nerf fijngesneden
-5 teentjes knoflook fijn gesneden
-Rasp van een limoen
-2 theelepels verse Fingerroot geraspt ( vervangen wij voor verse gember)

Bereiding

Snij het citroengras zo fijn mogelijk en doe de stukken in een vijzel. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en stamp tot een gladde pasta.

Chili pasta uit de keuken van Cambodja

-200 gr gedroogde pepers
-5 dl heet water
-½  theelepel zout
-Zonnebloemolie

Bereiding

Doe de gedroogde pepers in een kom en giet er het hete water over. Laat de pepers minimaal 15 minuten in het water wellen zodat ze weer zachter kunnen worden. Giet na 15 minuten de pepers op een zeefje en droog ze met een stuk keukenpapier af. Snij de pepers dan in kleine stukjes en doe de pepers in een vijzel. Stamp nu de pepers samen met het zout tot een gladde pasta . Verhit de olie in een pan voeg de peperpasta toe en roer goed door. Zet dan het vuur lager en bak de peperpasta op laag vuur 2 minuten aan.

Galanga dressing uit de keuken van Cambodja

-100 gr galanga ( laos )
-2 theelepels vissaus
-3 theelepels palmsuiker
-2 steentjes knoflook
-1 theelepel zout
-2 theelepels vissaus
-1 theelepel palmwijnazijn
-2 eetlepels limoensap
-2 dl water

Bereiding

Schil de galanga en snij de galanga in kleine stukjes. Doe de stukjes galanga dan in de vijzel en stamp de stukjes tot pulp. Giet de pulp dan door een zeefje en vang het galangavocht op.Maak de knoflook schoon snij deze in kleine stukjes en voeg deze aan het galanga sap toe.Meng er dan de palmsuiker, zout, vissaus, palmazijn en limoensap door en roer goed door.Als de galanga dressing  goed gemengd is  voeg dan het water toe. Deze Khmer galanga dressing kun je afgedekt in de koelkast minimaal een week bewaren.

Kroeung pasta uit de keuken van Cambodja

Je kunt dit gerecht een beetje vergelijken met een crudite met dip

-1 stuk citroengras fijn gesneden
-2 teentjes knoflook fijn gesneden
-1 sjalot fijn gesneden
-1 eetlepel galanga fijn gesneden
-5 stuks limoenblaadjes fijn gesneden
-1 rode chilipeper zonder het zaad fijn gesneden

Bereiding

Doe de ingrediënten voor de Kroeung pasta in een vijzel  en stamp deze tot een gladde pasta. Kroeug pasta is een basis pasta voor varkensvlees met Prahok en mini aubergine in kokosmelk

Meer weten over onze Cambodjaanse workshop

Neem contact op!
Misschien vind u dit ook wel leuk
Thaise kookworkshop volgen
Thaise Pomelo salade met cashewnoten uit Chang Rai
lokale markt Siep Raep Cambodja
Roergebakken biefstuk met Kampot peperkorrels Cambodjaans gerecht
lokale markt Siep Raep Cambodja
Salade van Jackfruit met oesterzwammen en basilicum naar Cambodjaanse recept
lokale markt Siep Raep Cambodja
Cambodjaanse salade van groen mango gerookte vis en gedroogde garnalen