Chimole van varkensvlees een specialiteit uit Belize (Mexico)

Chimole van bonen met varkensvlees een specialiteit uit Mexico

Gerechten waar de naam Chimole in voor komt verwijzen naar de kleur van de donkere ingrediënten die gebruikt worden tijdens de bereiding. Dit kunnen speciale specerijen zijn, bonen of donker geroosterde chili pepers. Chimole van bonen en varkensvlees krijgt in dit geval zijn mooi donker kleur van de zwarte bonen die gebruikt worden in deze stoofpot. Chimole gerechten zijn er in veel verschillende vormen. Zo kan dit een stoofpot zijn maar ook een soep of een vulling voor een pastei. In de volksmond word er ook wel gesproken over een  Black dinner. Chimole van bonen met varkensvlees is een specialiteit uit Belize (Mexico)


Maleise kookworkshop

Maleise kookworkshop
  • Inclusief (alcoholische) consumpties
  • Prijs gebaseerd op minimaal 10 personen
  • Ex de BTW

Normaal: 75 euro p.p.

Nu: 70, pp ex BTW euro p.p.

Bereiding

Het vlees
250 gr varkensprocureurvlees
2 teentjes knoflook fijngesneden
1 tl baking soda

Roosteren
5 st pomodorie tomaten
1 chilipeper in de lengte doormidden gesneden

Chimole van bonen en varkensvlees
2,5 ltr water
250 gr zwarte bonen gedroogd ( minimaal 6 uur geweekt in water)
2 st ui grof gesneden
½ tl baking soda
5 st pomodorie tomaten geroosterd
1 chilipeper in de lengte doorgesneden geroosterd
2 tl epazote gedroogd
3 tl zwarte achiote pasta
zout
olie

Garnituur
verse korianderblaadjes
zoet zuur van rode ui
10 verse radijsjes in plakjes gesneden
1 avocado in plakjes gesneden
Partjes limoen

Vlees van de Chimole van bonen met varkensvlees
Snij het varkensvlees in blokjes en meng dit met de knoflook en 1 theelepel baking soda goed door. Dek de kom dan af met plastic folie en laat dit dan minimaal een uur in de koelkast staan.

Roosteren
Verhit een Tefal pan op hoog vuur. Rooster de tomaten en de chilipeper aan alle kanten zo aan dat ze mooi donker worden. Zet dan het vuur uit en doe de pomodorie tomaat en de chilipeper in een kommetje.

Chimole van bonen en varkensvlees
Giet na minimaal 6 uur het water van de zwarte bonen af. Doe de zwarte bonen samen met het water en de ½ theelepel bakpoeder in een pan en breng dit aan de kook. Zet dan het vuur lager en verwijder het schuim dat op het water is komen drijven. Kook de bonen 40 minuten op laag vuur en voeg dan het varkensvlees toe. Breng dit weer aan de kook en verwijder het schuim dat op het water is komen drijven. Zet dan weer het vuur lager en voeg de uien, chilipeper, pomodorie tomaat, epazote en zwarte achiote pasta toe en kook de bonen en het vlees gaar. Breng op smaak met wat zout.

Serveer de Chimole van bonen en varkensvlees in kommetjes en het garnituur kun je apart serveren bij dit gerecht. Lekker met warme mais tortilla’s.