Cambodjaanse salade van groen mango gerookte vis en gedroogde garnalen

Cambodjaanse salade van groen mango gerookte vis en gedroogde garnalen
lokale markt Siep Raep Cambodja

Cambodjaanse salade van groen mango gerookte vis en gedroogde garnalen

De Cambodjaanse keuken heeft veel weg van de Thaise of Vietnamese. In de Cambodjaanse keuken worden de pepers vaak als dip naast de gerechten geserveerd zodat je ze zelf op smaak kan maken. In de meeste gerechten worden ook veel verse groenten en fruit gebruikt waardoor dit een hele gezonde keuken is.

Cambodjaanse salade van groen mango gerookte vis en gedroogde garnalen

Cambodjaanse salade van groen mango gerookte vis en gedroogde garnalen

HOE MAAK JE DIT GERECHT?

Ingrediënten

4 st groene mango
200 gr gerookte vis ( makreel)
2 eetlepels gedroogde garnalen
6 stuks sjalot schoongemaakt
5 eetlepels Khmer zoet zure saus
6 stuks knoflook teentjes
1 rode peper in ringetjes gesneden zonder het zaad
15 muntblaadjes
15 blaadjes Thaise basilicum
Zout en peper

Cambodjaanse salade van groen mango gerookte vis en gedroogde garnalen

Bereiding

Doe de garnalen in een kom en giet hier heet water over. Laat de garnalen minimaal 10 minuten in het hete water liggen om mooi zacht te worden. Schil de mango en snij deze in dunne plakjes. Snij de plakjes dan in dunne reepjes en doe deze reepjes in een kom. Verwijder het vel van de gerookte makreelfilet en haal de graten uit de filet. Pluk de makreel dan in grove stukken en doe deze bij de kom met de mango’s. Snij de sjalotten en de knoflook in dunne plakjes en voeg deze aan de kom met de mango’s en de vis toe. Giet dan de Khmer zoet zure saus in de kom en meng voorzichtig door. Meng er als laatste de muntblaadjes en de basilicumblaadjes door en breng op smaak met zout en peper. Evt kun je ook extra Khmer zoet zure saus toevoegen.

Khmer zoet zure saus

Ingrediënten

2 stuks rode chilipeper
8 steentjes knoflook
2 theelepels vissaus
3 theelepels palmsuiker
1 theelepel zout
2 theelepels palmwijnazijn
1 eetlepel limoensap
2 dl water

Bereiding

Snij de rode chilipeper in de lengte door verwijder de zaadjes en snij de chilipeper in stukjes. Doe de stukjes rode chilipeper dan in de vijzel. Maak de knoflook schoon snij deze in kleine stukjes en voeg deze aan de rode chilipeper toe. Meng er dan de palmsuiker, zout, vissaus, palmazijn en limoensap door en stamp dit tot een gladde massa. Als de massa mooi glad is voeg dan het water toe en meng de Khmer zoet zure saus goed door. Deze Khmer zoet zure saus kun je afgedekt in de koelkast minimaal een week bewaren.

Meer Cambodjaanse recepten

Misschien vind u dit ook wel leuk
Thaise Pomelo salade met cashewnoten uit Chang Rai
lokale markt Siep Raep Cambodja
Roergebakken biefstuk met Kampot peperkorrels Cambodjaans gerecht
lokale markt Siep Raep Cambodja
Citroengras galanga Kroeung smaakmakers uit de keuken van Cambodja
lokale markt Siep Raep Cambodja
Salade van Jackfruit met oesterzwammen en basilicum naar Cambodjaanse recept