De Cambodjaanse keuken heeft veel weg van de Thaise of Vietnamese. In de Cambodjaanse keuken worden de pepers vaak als dip naast de gerechten geserveerd zodat je ze zelf op smaak kan maken. In de meeste gerechten worden ook veel verse groenten en fruit gebruikt waardoor dit een hele gezonde keuken is.

Cambodjaanse salade van groen mango gerookte vis en gedroogde garnalen

Cambodjaanse salade van groen mango gerookte vis en gedroogde garnalen

 

Doe de garnalen in een kom en giet hier heet water over. Laat de garnalen minimaal 10 minuten in het hete water liggen om mooi zacht te worden. Schil de mango en snij deze in dunne plakjes. Snij de plakjes dan in dunne reepjes en doe deze reepjes in een kom. Verwijder het vel van de gerookte makreelfilet en haal de graten uit de filet. Pluk de makreel dan in grove stukken en doe deze bij de kom met de mango’s. Snij de sjalotten en de knoflook in dunne plakjes en voeg deze aan de kom met de mango’s en de vis toe. Giet dan de Khmer zoet zure saus in de kom en meng voorzichtig door. Meng er als laatste de muntblaadjes en de basilicumblaadjes door en breng op smaak met zout en peper. Evt kun je ook extra Khmer zoet zure saus toevoegen.

Zo maak je Khmer zoet zure saus voor de Cambodjaanse salade van groen mango gerookte vis en gedroogde garnalen

 

Snij de rode chilipeper in de lengte door verwijder de zaadjes en snij de chilipeper in stukjes. Doe de stukjes rode chilipeper dan in de vijzel. Maak de knoflook schoon snij deze in kleine stukjes en voeg deze aan de rode chilipeper toe. Meng er dan de palmsuiker, zout, vissaus, palmazijn en limoensap door en stamp dit tot een gladde massa. Als de massa mooi glad is voeg dan het water toe en meng de Khmer zoet zure saus goed door. Deze Khmer zoet zure saus kun je afgedekt in de koelkast minimaal een week bewaren.

Meer Cambodjaanse recepten