Raw food hype van dit moment?  Raw-food vormt voor sommige nog altijd een wat vreemde eend in de bijt, terwijl anderen er mee weglopen en niet anders meer willen. Is raw-food een geslaagde hype, of is het een duurzame trend waar we op termijn alleen maar meer mee te maken zullen krijgen? We zetten het op een rij.

Wat is raw-food?

 Raw-food staat voor voedingsmiddelen die we rauw eten, er is geen sprake van koken of bakken. Binnen het raw-food is elke vorm van bereiding waarvoor een temperatuur van meer dan 40 graden Celsius benodigd is verboden. Dat betekent aan de andere kant echter niet dat binnen het raw-food alleen voeding beschikbaar is in de vorm die Moeder Aarde ons heeft gegeven. Het is toegestaan om voeding tot maximaal 38 graden Celsius te verwarmen, omdat dit zo’n beetje de gangbare temperatuur van ons lichaam is. Er is op die manier geen sprake van verhitting.

Voor- en nadelen op een rij |Raw-Food hype van dit moment of een duurzame trend

Voorstanders van raw-food geven aan dat de enzymen in de voeding bewaard blijven en ons lichaam beter in staat is om de voedingsmiddelen te verteren. Tijdens het bakken, koken of braden gaan de enzymen normaal gesproken verloren en gaat de voeding ‘dood’, waardoor we er minder energie uit kunnen halen.

Onder andere groente en fruit zijn zeer gezond, het is van belang om er dagelijks voldoende van te eten. We kennen in Nederland de Schijf van Vijf om bijvoorbeeld fruit in te nemen, al gaan we niet zo ver als raw foodies die dit als de basis nemen voor iedere maaltijd die ze gebruiken. Dit leidt er onder andere toe dat raw-food relatief veel vezels en gezonde voedingsstoffen kent, waardoor het bijdraagt aan de werken van onze darmen en een stabiele bloedsuikerspiegel.

Aan de andere kant bevatten groente en fruit relatief lage hoeveelheden ven de belangrijke voedingsstoffen, waardoor het van belang is om er (zeer) veel van te eten. Raw-food vormt wat dat betreft een interessante basis, maar het is lastig om er voldoende van in te nemen om de lichamelijke trek te stillen.

Het lijkt daarom van belang om met mate gebruik te maken van raw-food. Het is niet onverstandig om meer van onze voeding rauw te eten door bijvoorbeeld gebruik te maken van spinazie, boerenkool en walnoten of hennepzaad, mits er daarnaast ook andere bronnen van voeding aanwezig zijn voor een goede balans in het eetpatroon.

Alles over zeegroenten

Superfood the good the bad and the …..

3 slimme apparaten voor de keuken van de toekomst

Eten & Sri Lanka – 3 gerechten die je moet proberen!

Laat een reactie achter