Voor een wel heel opmerkelijke studie zijn er eind vorig jaar 5 verschillende soorten gedestilleerde dranken de ruimte ingestuurd. Onderzoekers zijn benieuwd of de alcoholische versnaperingen net zo rijp worden in de ruimte als op aarde. Om hier achter te komen moeten de diverse drankjes zeker een jaar in de ruimte doorbrengen. Ze zijn dus niet bedoeld als dorstlesser voor de astronauten.

Onderzoek naar rijpingsproces

Eind augustus werd vanaf de bekende vliegbasis Cape Canaveral een enorm vrachtschip de ruimte ingestuurd. Bij die vracht zaten onder andere zes monsters met vijf verschillende soorten gedestilleerde dranken. Deze dranken zijn afkomstig van een Japans bedrijf dat whisky en andere alcoholische dranken maakt. Onderzoekers zijn benieuwd of het rijpingsproces van de dranken in de ruimte hetzelfde verloopt als hier op aarde. De whiskymaker is benieuwd of de gewichtsloosheid in de ruimte invloed heeft op de smaak van de dranken. Door de rijping krijgt onder andere whisky zo’n kenmerkende smaak. De makers verwachten dat de drank die in de ruimte gerijpt is zachter zal smaken. Dat zou dan komen door de subtiele temperatuurschommelingen en de mate waarin de vloeistoffen bewegen. In de ruimte gedragen vloeistoffen zich namelijk stabieler.

Goedkeuring van NASA

Amerikaans overheidsorgaan NASA, gespecialiseerd in onderzoek in de ruimte, heeft volledige goedkeuring gegeven voor het onderzoek. Het is zelfs niet eens het eerste onderzoek met alcoholische dranken in de ruimte. Het onderzoek is niet voor commerciële doeleinden bedoeld. Het Japanse bedrijf dat de monsters geleverd heeft, zegt dat het onderzoek puur een wetenschappelijke basis heeft. Het is niet de bedoeling dat er hierna jaarlijks tientallen flessen de ruimte in worden geschoten. Dat zou overigens financieel niet eens haalbaar zijn. Het ruimtestation waar de monsters naartoe zijn gestuurd is gespecialiseerd in wetenschappelijk onderzoek. Daarom werden de vloeistoffen op hun reis onder andere ook vergezeld door een aantal laboratorium muizen.

Lees ook

Zo distileer je kruiden

Is Soylent het eten van de toekomst

Organiseer een halal workshop voor je bedrijf

Cursus distilleren in Barneveld

Laat een reactie achter