Pepernoten, strooigoed en marsepein de historie sinds 1863. Pepernoten strooigoed en marsepein, ze zijn onlosmakelijk verbonden met de Sinterklaasviering. Zodra de Sint weer in het land is strooien de pieten met hun strooigoed. Tenminste, dat delen ze tegenwoordig uit. Van het echte strooien is binnenshuis nog wel eens sprake, maar op straat gebeurt dat over het algemeen niet meer.
Het strooien is iets dat we overigens zeer lange tijd hebben gedaan, er is bijvoorbeeld een foto beschikbaar waarop er al in 1863 werd gestrooid. Vandaag de dag is het strooigoed veelal rijk gevuld met bijvoorbeeld marsepein en andere snoepjes, die in de hand worden aangeboden.
Pepernoten strooigoed en marsepein historie sinds 1863
Strooigoed bestaat uit zowel pepernoten, kruidnoten, peperbollen en bijvoorbeeld schuimpjes. De laatste decennia zijn daar ook suikergoed, chocolade(letters), borstplaat en marsepein bijgekomen. De verschillende figuurtjes zorgen voor een rijke zak strooigoed, waar kinderen over het algemeen dol op zijn.
Al gestrooid in 1863
Het strooien hiervan gaat terug tot in ieder geval 1863. Er is een afbeelding beschikbaar van Hansellaufen. Dat is een ander feest, waarbij er in die tijd al strooigoed uitgedeeld werd. Lange tijd werd het snoepgoed ook in Nederland op die manier uitgedeeld. De Pieten van Sinterklaas strooiden het strooigoed over de groepen kinderen uit. Het nadeel daarvan was echter dat er een deel op de grond terecht kwam, wat de kinderen toch graag op wilden eten.
Vandaag de dag is het daarom gebruikelijker om het strooigoed in de hand aan te bieden, een stuk hygiënischer. We hebben het desalniettemin nog altijd over strooigoed, onder andere omdat het binnenshuis nog wel altijd gebruikelijk is om de pepernoten en andere lekkernijen over de grond uit te strooien.
Strooigoed in Nederland en daar buiten
Het is overigens niet typisch Nederlands om strooigoed uit te delen. Ook in bijvoorbeeld Duitsland en Tsjechië is dat heel gebruikelijk. Het geeft aan dat het een traditie is die verder gaat dan de wijze waarop we in Nederland Sinterklaas vieren. Het strooigoed zorgt ervoor dat de kinderen kunnen rekenen op lekkers. Voorheen was dat het geval als ze lief (zoet) waren geweest, vandaag de dag wordt er geen onderscheid meer gemaakt en kan iedereen rekenen op een paar handjes strooigoed met pepernoten en marsepein. Heerlijk recept voor het maken van taaitaaischuim uit de kidde
Laat een reactie achter