Het paddenstoelenseizoen is een heerlijk seizoen om de natuur in te trekken en zelf paddenstoelen te plukken. In onze tuin zijn we er over het algemeen niet zo gelukkig mee wanneer er paddenstoelen beginnen te groeien, maar als ware fijnproever is het heerlijk om de natuur in te gaan. Zorg ervoor dat je zoekt naar de bekende paddenstoelen die je kunt eten, zoals het eekhoorntjesbrood, de kastanjeboleet en de cantharel. Zorg voor een goede uitrusting en pluk uiteraard niet teveel tijdens het paddenstoelenseizoen, om te voorkomen dat er voor anderen niets meer over blijft.

Uitrusting tijdens het plukken

Het is tijdens het paddenstoelenseizoen in ieder geval verstandig om je goed aan te kleden. Met name tijdens de maanden september en oktober kun je de natuur in trekken. Neem in ieder geval een mes mee om de paddenstoelen af te kunnen snijden. Zorg ervoor dat je een determinatiegids bij je hebt en snij de paddenstoelen alleen af wanneer je 100% zeker bent van het feit dat je deze kunt eten. Met een vergrootglas zorg je ervoor dat je de paddenstoelen goed kunt bekijken, om na te gaan of je ze kunt plukken, of dat je ze beter kunt laten staan.

Bekende paddenstoelen die je kunt plukken

Tijdens het paddenstoelenseizoen kun je op zoek gaan naar paddenstoelen  om zelf paddenstoelen te plukken. Het liefst met iemand die daar al wat meer ervaring mee heeft. Pluk bijvoorbeeld het eekhoorntjesbrood, door deze netjes af te snijden. Het is een paddenstoel uit de boletenfamilie, die bekend staat om het stevige vlees. De gladde hoed kan een grootte hebben van 5 – 25cm en is licht- tot kastanjebruin.

Een andere paddenstoel die je tijdens het paddenstoelenseizoen kunt plukken is de kastanjeboleet. Ook deze paddenstoel behoort tot dezelfde familie, maar is met de grootte van de hoed van 5 – 10cm een stuk kleiner. De buisjes zijn eerst bleekwit, maar worden een beetje gelig of groenig naarmate de paddenstoel al wat ouders begint te worden, of groenblauw na een kneuzing.

Ten derde kun je tijdens het paddenstoelenseizoen de cantharel afsnijden. Dit noemen we in het Engels ook wel de ‘fijnproeverspaddenstoelen’, vanwege de heerlijke structuur en de fijne smaak hiervan. De hanenkam is de meest bekende soort, met een lichtgele kleur. De hoed wordt zo’n 10 – 15cm in doorsnee en aanvankelijk zal de hoed koepelvormig zijn, met een omgekrulde rand.

Kookworkshop

Enthousiast over koken, of zin om lekker culinair aan de slag te gaan? Schrijf je in voor een seizoenskookworkshop  en leer het neusje van de zalm bereiden. Of hoe je bijvoorbeeld voor heerlijk streetfood kunt zorgen tijdens een feestje. Tijdens de kookworkshops krijg je uitleg over bereidingswijzen en voedingsmiddelen, maar gaan we vooral lekker aan de slag met verschillende ingrediënten en gerechten.

Schrijf je in hier direct in voor een van de kookworkshops op open inschrijving, of doe deze iemand anders die graag in de keuken staat cadeau. Wil je het thuis zelf aan de slag met bospaddenstoelen klik dan op de link voor het recept van onze bospaddenstoelen soep.

Lees ook

Welke soort pekel gebruik je voor het roken van vis
Waarom het eten in Laos bijzonder is
Wat is food power?

Organiseer je een bedrijfsuitje of teamuitje bij KEUKENvuur in Utrecht

Laat een reactie achter