De paasdagen staan voor de deur: hoog tijd om paaskoekjes te bakken met de kinderen. Om ervoor te zorgen dat de koekjes (en je vingers) dit jaar niet verbranden, geven wij je in dit artikel tips voor het bakken van de lekkerste paaskoekjes. Door ons stappenplan te volgen kan er dit jaar weinig misgaan tijdens het bakken van de paaskoekjes! 

Paaskoekjes bakken (1)

Een goede voorbereiding is het halve werk 

Voordat je aan de slag kunt met het bakken van de paaskoekjes, is het eerst belangrijk om te bepalen wat voor soort koekjes je gaat bakken. Ga bijvoorbeeld voor een combinatie van versierde zandkoekjes en macarons of voeg dit jaar huisgemaakte kokosmakronen toe aan de paasbrunch. Je hebt in elk geval een aantal standaard spullen nodig voor het bakken van koekjes: 

  • een schort voor jezelf en de kids 
  • ovenhandschoenen 
  • een bakplaat 
  • bakpapier 
  • deegroller 
  • koekjesvormen met een paasthema
  • een mixer 
  • vershoudfolie

 

Recept zandkoekjes 

Voor zandkoekjes heb je niet veel nodig. Om ongeveer 30 zandkoekjes te maken heb je 200 gram bloem nodig, 75 gram suiker, 1 eidooier, 125 gram boter, een zakje vanillesuiker en 1 eetlepel koud water. Mix eerst alle droge ingrediënten met elkaar en voeg hierna de boter en de eidooier toe. Als het deeg kruimelt voeg je een eetlepel koud water toe om het deeg met de hand tot een glad beslag te kneden. Wikkel het beslag in vershoudfolie en leg het voor ongeveer 30 minuten in de koelkast. Dit maakt de zandkoekjes extra knapperig. 

Als het deeg is afgekoeld kun je het tot ongeveer een halve centimeter dikte uitrollen met een deegroller. Vergeet de ondergrond niet te bestrooien met wat bloem. Zo voorkom je dat het deeg aan het aanrecht blijf plakken. Gebruik de paas vormpjes om vervolgens paaskoekjes uit het deeg te drukken. Leg de koekjes tot slot op de bakplaat met bakpapier en bak de koekjes in ongeveer 15 minuten goudbruin op 175 graden in de oven. 

Zandkoekjes versieren met kleurstof 

Wil je de kinderen verrassen met verschillende kleuren koekjes, dan kun je kleurstof toevoegen aan het koekjesdeeg. Verdeel het deeg over 3 of meer kommen en voeg kleurstof toe aan elke kom. Op die manier kun je snel meerdere kleuren deeg maken. Als je verschillende soorten deeg hebt, dan zal je al snel merken dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Laat de kinderen met verschillende kleuren spelen om mooie creaties te maken, en je zet dit jaar een schaal met koekjes op tafel die iedereen zal onthouden. 

Je kunt de paaskoekjes ook versieren met zelfgemaakt glazuur. Glazuur kun je snel en eenvoudig maken door koud water toe te voegen aan poedersuiker. Neem ongeveer 100 gram poedersuiker en 20 milliliter water om glazuur te maken. Wil je glazuur maken dat op het koekje blijft liggen en een dikkere structuur heeft? Voeg dan minder water toe en experimenteer met de hoeveelheden om de juiste dikte van glazuur te bereiken. Door het glazuur in een plastic zakje te gieten en het puntje hier van af te knippen, kun je het glazuur op de koekjes aanbrengen zonder kliederboel. Benieuwd naar meer recepten voor lekkere gerechtjes? Lees hier verder! 

Laat een reactie achter