Elektrisch koken is een milieuvriendelijker alternatief voor traditioneel koken op gas. Het is een gezondere optie voor het milieu en helpt uitstoot te verminderen. Daarom kiezen veel mensen ervoor om bij de vervanging van het gasfornuis, voor een elektrische kookplaat te kiezen. Hoe je de beste kookplaat kiest en waar je nog meer rekening mee moet houden als je gaat overstappen van gas op elektrisch koken ontdek je in dit artikel. 

Overstappen van gas op elektrisch koken

Elektrische kookplaat kiezen

Ga je overstappen van gas op elektrisch koken dan kun je kiezen uit verschillende kookplaten. Een keramische kookplaat of een inductie kookplaat. Beide manieren van koken verschillen flink van elkaar, omdat de platen gebruikmaken van andere verwarmingselementen.

Kies je voor een inductieplaat dan wordt het eten opgewarmd met behulp van een magnetisch veld. Hierdoor gaat het opwarmen én afkoelen van de plaat een stuk sneller. Het is daarom niet slim om weg te lopen van de plaat als je net bent overgestapt van gas op elektrisch koken. De kans is namelijk groot dat de boel dan verbrandt.

Kies je voor een keramische kookplaat dan zijn de delen onder de pitten verwarmd met een verwarmingselement. Hoe roder de plaat, hoe hoger de temperatuur. Bij deze platen duurt het langer voor ze opwarmen en afkoelen en verbruiken meer stroom dan een inductie kookplaat. 

Tips voor elektrisch koken 

Haal pannen voor elektrisch koken in huis 

Heb je tot nu toe op gas gekookt dan moet je nieuwe pannen in huis halen voor je elektrische kookplaat. Door in pannen te investeren die speciaal gemaakt zijn voor elektrisch koken weet je namelijk zeker dat het eten goed verhit wordt. Pannen op gas trekken namelijk sneller krom, waardoor de pan niet volledig op de kookplaat gezet kan worden. Kies je voor een inductieplaat dan moeten de pannen ook gemagnetiseerd zijn. Pannen die geschikt zijn voor een gasstel zijn dit niet. 

Van gas naar elektrisch koken subsidie 

In sommige gemeenten kun je een subsidie aanvragen voor de installatie en aankoop van een elektrische kookplaat. Je krijgt 50% vergoed en meestal loopt het subsidiebedrag op tot € 500,- per huishouden. Dit doen gemeenten, omdat de overheid tegen 2050 alle woningen wilt afsluiten van het gas. Om ervoor te zorgen dat dit ook mogelijk is worden er maatregelen genomen om mensen te helpen hun huis gasvrij te maken. 

Oefen eerst met een test gerechtje 

Heb je een kookplaat gekozen en ga je voor het eerst aan de slag met koken op de elektrische kookplaat? Begin dan met een test gerechtje. Leg bijvoorbeeld één hamburger in plaats van 4 hamburgers in de pan om een gevoel te krijgen bij hoe snel de plaat opwarmt. Oefening baart kunst zeggen we dan maar! 

Houd rekening met het aansluitpunt van de elektrische kookplaat

Hou tot slot rekening met het feit dat een elektrische kookplaat om meer vermogen vraagt dan bijvoorbeeld de magnetron. Het is dus mogelijk dat er een aansluitpunt geïnstalleerd moet worden. Schakel hier een professional voor in om er zeker van te zijn dat de installatie goed en vooral veilig verloopt. Zo kun je binnen no time aan de slag met het koken op je gloednieuwe elektrische kookplaat! 

Ben je nog helemaal geen ster in de keuken en wil je eerst de basis onder de knie hebben voordat je aan de slag gaat met elektrisch koken? Boek dan nu een kookworkshop en doe nieuwe ervaringen op met je vrienden en/of familieleden! 

 

Laat een reactie achter