Olie is een van de meest voorkomende kookingrediënten in Nederland. Het wordt ook gebruikt in veel andere industrieën, zoals farmaceutica, cosmetica en chemische technologie. Oliën zijn vloeistoffen die zijn opgebouwd uit lange ketens van koolwaterstoffen en kunnen zowel plantaardig als dierlijk zijn. Boter is een zuivelproduct dat is gekarnd uit room of melk. Het is een vaste stof bij kamertemperatuur, maar wordt vloeibaar als je de boter verwarmt. Boter bevat meer vet dan olie, maar kan ook gebruikt worden om te braden. Je weet nu meer over de verschillen tussen olie en boter, maar wat is gezonder voor je? Je ontdekt het in dit artikel! 

boter of olie

Verschil tussen olie en boter 

Boter wordt gemaakt van room, die wordt gekarnd en langzaam verwarmd. Olie wordt gemaakt van plantaardig of dierlijk vet dat is verwarmd tot een vloeibare toestand. Boter bevat dus melkbestanddelen, wat betekent dat het een hoger watergehalte heeft dan olie. Boter bevat ook meer eiwitten dan olie. Over het algemeen is olie minder duur dan boter, maar in deze onzekere tijd is olie voor velen een tweede keus. De vraag heerst dan ook of olie of boter gezonder voor je is.

Is olie of boter gezonder? 

Boter is gezonder dan olie omdat het meer voedingsstoffen en vitamines bevat. Boter bevat ook veel vitamine A, D, E en K2. Het bevat meer eiwitten dan olie en is gemakkelijker te verteren. Olie heeft minder voedingsstoffen dan boter omdat het geen melkbestanddelen of vitamines bevat. Het is ook moeilijker te verteren en kan meer maagproblemen veroorzaken, zoals indigestie of brandend maagzuur.

Aan de andere kant is olijfolie een gezond vet dat kan helpen beschermen tegen hartaandoeningen, diabetes en beroertes. Van boter is aangetoond dat het het cholesterolgehalte verhoogt. Afhankelijk van je persoonlijke situatie is het soms dus beter om met boter te koken, maar soms loont het om olijfolie te gebruiken in plaats van boter.

Wat kun je beter gebruiken bij het gourmetten? 

Olie wordt traditioneel gebruikt in de gastronomische keuken. Het is een populaire optie omdat het een hoog rookpunt heeft en kan worden verwarmd tot hogere temperaturen zonder te verbranden. Boter daarentegen heeft een lager rookpunt en kan niet zo hoog worden verhit zonder te verbranden. Boter smaakt echter beter als het gaat om gastronomisch koken. Sommige koks zweren om deze reden bij het gebruik van boter in plaats van olie.

Ga je gourmetten met de feestdagen of gewoon omdat het gezellig is, dan kun je het beste boter gebruiken voor het bakken van groenten en vis. Ga je echter aan de slag met het sauteren of braden van vlees, dan kun je beter olie gebruiken. Omdat olie sneller een hoge temperatuur bereikt, is het gourmetten van vlees met olie simpelweg veiliger. Ben je een doorgewinterde gourmetter? Dan maakt het niet uit of je olie of boter gebruikt, maar als je last hebt van een hoog cholesterolgehalte dan kun je de boter beter laten liggen. 

Meer lezen over dit soort onderwerpen? Bezoek ons foodblog en lees verder! 

Laat een reactie achter